ZF.ro: Încrederea mediului de business merge mână-n mână cu rata de vaccinare ♦ Investitorii americani: Deprecierea încrederii în cadrul investiţional şi de afaceri atinge în această perioadă cotele minime înregistrate în prima jumătate a anului 2020 ♦ Codirlaşu, CFA: Valul al patrulea al pandemiei va afecta consumul, dar mai degrabă consumul de servicii, pentru că vânzarea de bunuri merge foarte bine în online.
Optimismul mediului de business din România, dar şi cel al analiştilor financiari s-au temperat în faţa valului al patrulea al pandemiei, arată sondaje realizate la finalul lunii august, când se iveau zorii crizei sanitare în România, însă criza politică însă nu se declanşase. Un sondaj recent al AmCham, camera de comerţ româno-americană, arată că scăderea încrederii în mediul de business din România este comparabilă cu cea din primăvara lui 2020.
În vreme ce la nivelul Uniunii Europene nivelul de optimism al mediului de business rămâne sus, în România sentimentul este temperat, iar datele arată că nivelul de vaccinare este în corelaţie cu încrederea în economie. Spre exemplu, potrivit Eurostat, cel mai bun sentiment al mediului de business din Uniunea Europeană se găseşte în Germania, Luxemburg şi Austria, ţări unde rata de vaccinare este de peste 65%. În aceeaşi vreme, ţările cu cel mai puţin optimism al mediului de business – România, Bulgaria – au o rată de vaccinare de sub 30%. Excepţie face Cehia însă, cu un mediu de business pesimist în august, potrivit Eurostat, dar cu o rată de vaccinare a populaţiei de 57%.
În România optimismul se temperează, pentru că au intervenit al patrulea val al crizei sanitare şi criza politică, pe care nimeni nu o anticipa în urmă cu jumătate de an. Problema majoră a guvernului este cu cheltuielile publice, care trebuie revizuite, însă fără o susţinere parlamentară puternică, orice guvern, indiferent de coloratura politică, eşuează. Măsurile care trebuie luate, chiar fără să fie unele de austeritate, vor veni cu constrângeri. Deja aceste constrângeri se văd în piaţă: de exemplu, faţă de creşterile salariale de două cifre din ultimii ani (veniturile nete creşteau cu 14-15%), acum sunt aşteptările de creştere sunt undeva între 3 şi 5%.