Un studiu recent realizat în SUA a scos la iveală faptul că chitanțele de tot felul sunt mai periculoase decât ne-am fi imaginat. Pericolul ascuns se numește Bisfenol S (BPS), o substanță chimică industrială utilizată în fabricarea materialelor plastice.

Cercetarea realizată de Centrul pentru Sănătate și Mediu (Center for Environmental Health – CEH), din SUA, a arătat că nivelurile de Bisfenol S sunt suficient de ridicate pentru a fi periculoase chiar și în scurta perioadă în care le luăm de la magazin și le băgăm în buzunar, scrie Futurism.

„Concentrațiile erau atât de mari încât simpla atingere a unui singur bon care conține BPS, timp de doar 10 secunde, ducea la o expunere care depășește limita considerată sigură și care impune avertizarea clară a consumatorilor”, a declarat Mihir Vohra, expert științific la CEH.

„Rezultatele au fost cu adevărat șocante pentru noi. Ele arată cât de mari sunt, de fapt, aceste concentrații de BPS în bonurile de hârtie”, a mai spus omul de știință.

Bisfenolii sunt un grup de substanțe chimice utilizate la fabricarea unor produse de larg consum, de la ambalaje alimentare și articole vestimentare până la electronice.

În ultimele decenii, cercetările au început să asocieze expunerea la una dintre variantele acestor substanțe, Bisfenol A (BPA), cu probleme grave de sănătate, cum ar fi cancerul de sân și de prostată, boli cardiovasculare sau chiar moarte prematură.

Din păcate, expunerea este aproape universală: un alt studiu realizat în perioada 2013 – 2014 a detectat prezența BPA în 95,7% dintre probele de urină recoltate.

Deși FDA (Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA) consideră în continuare BPA drept o substanță sigură, autoritățile din Uniunea Europeană au interzis utilizarea acesteia în produse care intră în contact cu alimentele. Din cauza îngrijorărilor legate de siguranța BPA, mulți producători au început să o înlocuiască cu BPS, promovat drept o alternativă mai sigură, însă realitatea ar putea fi alta.

Studiile recente arată că și BPS poate avea efecte toxice similare: ar putea crește riscul de cancer mamar și ovarian, afectând și sistemul reproducător.

În decembrie 2023, statul California a adăugat oficial BPS pe lista substanțelor care pot cauza tulburări de reproducere.

De menționat e că folosirea dezinfectanților înainte de expunerea la substanță îi potențează efectul nociv. (sursa)

Articolul precedentDupă Sărbători. 12 mituri despre mahmureală și adevărul din spatele lor
Articolul următorIată de ce e bine să te descalți când ajungi în casă. Ce-a arătat cel mai recent studiu