Într-un top al calității vieții în orașele din Europa, Cluj-Napoca și Timișoara se află la mijlocul clasamentului, în timp ce Capitala este la coadă.

Au contat puterea de cumpărare a locuitorilor, siguranța în spațiul public, serviciile de sănătate, nivelul de poluare și traficul.

În total la nivel European au fost analizate 106 orașe.

Podiumul este ocupat de Haga, Groningen și Luxemburg. Timișoara se află la mijlocul topului, fiind cel mai recomandat oraș din România pentru a locui urmat de Cluj-Napoca.

Clujul este pe locul 55 în clasamentul pentru calitatea vieții în Europa. Însă, se află în top 10 orașe în ceea ce privește siguranța publică, asta pentru că rata criminalități este extrem de scăzută, iar majoritatea cetățenilor au spus că se simt în siguranță să meargă singuri pe stradă chiar și pe timpul nopții.

În schimb, Bucureștiul care este pe locul 88 scade în clasament cel mai mult din cauza poluării. Traficul intens, încălzirea, șantierele și arderea ilegală a deșeurilor, lipsa spațiilor verzi sunt doar o parte dintre factorii care afectează condițiile de viață ale bucureștenilor. La polul opus, locuitorii din Helsinki, Reykjavik și Viena” se bucură de cel mai curat aer.

Bucureștenii nu sunt mulțumiți nici de serviciile de sănătate. Și la acest capitol orașul se afla la coada clasamentului. În plus, șoferii pierd mult timp în trafic, față de alte orașe. Timișoara și Cluj-Napoca sunt la mijlocul topului.

Dan Petre, sociolog: „În aceste clasamente marile Capitale de regulă nu se află pe primele locuri. De exemplu, siguranța personală este un criteriu important care este de regulă mult mai scăzut în cazul marilor capitale. Ar putea să urce ceva mai mult pe indicatorii care pot fi controlați într-o ceva mai mare măsură. De exemplu, trafic și poluare”.

La puterea de cumpărare, locuitorii din orașele din țara noastră stau mai rău față de cei din vestul Europei, la mare distanță de Luxemburg, Basel, Berna, Geneva ori Zurich aflate pe primele locuri. (sursa)

Articolul precedentCe se întâmplă cu exporturile româneşti, de 2,4 miliarde de dolari, în SUA dacă administraţia Trump impune tarife vamale pe produsele din Uniunea Europeană? (GRAFIC)