Două orașe din România se află în topul celor mai fericite din lume, arată cel mai recent TOP 250 Happy City Index. Podiumul este ocupat de oraşul Aarhus (Danemarca), fiind urmat pe locul al doilea, de Zurich (Elveţia) şi Berlin (Germania) pe locul al treilea.

Clasamentul a fost creat pe baza a mii de indicatori minuțios dezvoltați de cercetătorii noștri, care au legătură directă cu calitatea vieții și sentimentul de fericire al locuitorilor săi. Este important de reținut că nu analizăm fericirea unui individ imaginar în fiecare locație din lume, ci oamenii care locuiesc efectiv în aceste orașe”, susțin realizatorii studiului. 

Potrivit 250 Happy City Index, Cluj-Napoca şi Braşovul sunt singurele oraşe din România care se regăsesc în acest top, ocupând poziţiile 195 şi, respectiv, 220.

Podiumul este ocupat de oraşul Aarhus (Danemarca), fiind urmat pe locul al doilea, de Zurich (Elveţia) şi Berlin (Germania) pe locul al treilea, Gothenburg (Suedia) pe locul al patrulea, Amsterdam (Olanda) se află pe locul al cincilea, Helsinki (Finlanda), pe locul al șaselea.

Primele 10 poziţii din clasament sunt ocupate de alte oraşe din aceste trei ţări, printre care Copenhaga, Munchen şi Geneva. Finlanda se află pe primul loc în clasamentul celor mai fericite ţări din lume, fiind urmată de Danemarca, Islanda şi Suedia.

Chișinău, capitala Republicii Moldova, este clasată pe locul 191, cu 1310,4.

„Orașele sunt alcătuite din oameni, iar sentimentul lor de fericire depinde de mulți factori. Fiecare persoană este diferită și are nevoi diferite care rezultă din condițiile istorice, geopolitice sau tradiționale. Oamenii care trăiesc în orașe se implică în transformarea constantă a acestora prin activități sociale, politice sau economice. Locuitorii sunt, de asemenea, cei care creează viitorul orașelor, conferindu-le caracterul lor expresiv. În plus, un oraș este un peisaj în continuă schimbare”, mai spus realizatorii studiului. 

Un oraș al oamenilor fericiți va însemna întotdeauna ceva diferit pentru „un copil de cinci ani care așteaptă locuri de joacă și oportunitatea de a construi relații cu părinții ca parte a timpului de calitate petrecut împreună, în cazul în care o întoarcere rapidă acasă de la locul de muncă va fi crucială.  Alte așteptări ar fi definite de studenți, de profesioniștii din corporații, de cetățenii în vârstă și de orice alt grup de persoane cu nevoi specifice”.

„Nu este corect să se stabilească un singur oraș lider. Cel mai potrivit este să se înființeze un grup de orașe angajate în cultivarea și creșterea fericirii, în care educația, politicile favorabile incluziunii, economia, mobilitatea, protecția mediului, accesul la zone verzi sau inovarea nu sunt doar componente importante ale politicilor oficiale create, ci sunt, de asemenea, vizibile în soluțiile implementate, tangibile pentru locuitori și au un impact direct asupra calității vieții acestora”, precizează organizația.

Ținând cont de acești factori, orașele au primit un punctaj format din cinci componente. Primele 37 de orașe din clasament au fost trecute la categoria aur, cele situate pe locuri 38-100 au intrat la categoria argint, iar următoarele până la 250 la bronz. (sursa)

Articolul precedentNucile ar putea fi cel mai bun aliment atunci când vine vorba despre slăbit
Articolul următorDe ce se mobilizează parizienii să-și facă nevoile în râul Sena