După un an şi jumătate, respectiv din ianuarie 2023, BNR a redus vineri, pentru prima dată, dobânda de referinţă, de la 7% la 6,75%.
Cristian Hostiuc: BNR a anunţat că inflaţia, care în luna mai ajunsese la 5,12% (mai 2024/mai 2023), va scădea peste aşteptări, ceea ce ar justifica această reducere a dobânzii de referinţă.
În piaţa monetară, această scădere operată de BNR aproape că nu va avea niciun efect imediat. ROBOR la trei luni este deja la 6% şi poate va scădea marginal sub acest nivel. IRCC, rata dobânzii de referinţă pentru creditele ipotecare/imobiliare şi creditele de consum, are un decalaj de şase luni, şi oricum este sub 6%, la 5,86% acum.
Ceea ce este interesant în comunicatul de vineri al BNR este legat de evoluţia economiei în trimestrul al doilea, care a crescut peste aşteptări.
“Cele mai recente date şi analize indică o creştere semnificativă a economiei în termeni trimestriali în trimestrul al doilea şi vizibil mai solidă decât cea anticipată anterior, implicând o creştere notabilă a avansului PIB în raport cu perioada similară a anului trecut”, menţionează BNR.
În T1 creşterea economică fost foarte slabă, numai 0,1%, ceea ce a fost o surpriză pentru analişti şi pentru piaţă.
BNR spune că în lunile din trimestrul al doilea, pentru care există date – aprilie/mai, consumul şi vânzările auto-moto au consemnat salturi ample în raport cu mediile trimestrului întâi 2024, producţia industrială s-a revigorat puternic, iar ritmul volumului lucrărilor de construcţii a lucrat din nou la un nivel de două cifre după scăderea la o valoare negativă considerabilă, pe ansamblul primelor trei luni ale anului.
Cu aceste date, putem trage concluzia că economia duduie.
Economia merge în afara politicilor monetare
Este bine că BNR a redus dobânda de referinţă, măcar ca şi semnal. Când ritmul de creştere a creditării, atât la nivelul persoanelor fizice, cât şi al companiilor, va depăşi ritmul de economisire, atunci am putea spune că economia absoarbe lichidităţile în exces, care sunt acum pe piaţă atât la nivelul băncilor, cât şi la nivelul pieţei în general. (ZF.ro)