Poate fi greu să simți că ești mulțumit de viața ta când te confrunți cu unele provocări, dar nu e imposibil. Cercetările arată că o persoană poate fi mulțumită sau nu şi asta are legătură mai degrabă cu personalitatea decât cu experiențele trăite.

În general, oamenii cu salarii mai mari, un statut social solid și o sănătate bună sunt mai mulțumiți de viața lor decât cei care câștigă mai puțin, nu au relații sociale solide sau au o sănătate șubredă, scrie René Mõttus, editorul publicației European Journal of Personality, într-un articol.

“Dar este esențial să înțelegem că acești factori sunt mult mai slabi decât cred mulți oameni”, arată el.

O meta-analiză realizată în 2020 pentru a determina dacă există o legătură între principalele trăsături de personalitate și satisfacția în privința vieții a arătat că trăsăturile au coincis cu o mai mare satisfacție de viață, relatează CNBC.

Astfel, o persoanele care au o satisfacție mai mare în viață tind să fie:

  • stabil emoționale;
  • conștiincioase;
  • extrovertite;
  • agreabile.

Anul acesta, Mõttus și alți cercetători au decis să verifice dacă rezultatele s-ar schimba atunci când trăsăturile de personalitate ale unei persoane sunt definite de modul în care s-ar defini ea însăși și de modul în care este descrisă de cei apropiați.

Rezultatele au arătat că, pe lângă trăsăturile principale enumerate, oamenii mulțumiți de viața lor s-au caracterizat ca înțeleși, entuziasmați și hotărâți. În schimb, persoanele mai puțin mulțumite au avut tendința de a se simți invidioase, plictisite, folosite, incapabile și nerăsplătite.

Aceste constatări indică faptul că circumstanțele din viața noastră nu trebuie să ne definească satisfacția în privința vieții. Poți, în schimb, să-ți îmbunătățești stabilitatea emoțională, să devii mai conștient de alegerile tale și să adopți celelalte trăsături de personalitate care duc la o mai mare satisfacție cu viață, conchide autorul. (sursa)

Articolul precedentCiucă dă înapoi cu numirea lui Bolojan ca premier: ”Este corect pentru toată lumea să așteptăm să vedem care va fi rezultatul final”
Articolul următorZiua Veteranilor din Teatrele de Operații este marcată în garnizoanele din țară. Pe 11 noiembrie 2003 și-a pierdut viața primul militar român în Afganistan