Australia a ridicat luni nivelul de ameninţare teroristă de la “posibil” la “probabil”, invocând o creştere a opiniilor extremiste în ţară care conduce la o probabilitate de peste 50% de planificare a unui atac în următoarele 12 luni, relatează Reuters.

Prim-ministrul Anthony Albanese a declarat că a ridicat nivelul de alertă în urma sfaturilor primite de la serviciile de securitate, dar a precizat că nu există o ameninţare iminentă de atac.

“Consilierea pe care am primit-o este că tot mai mulţi australieni îmbrăţişează o gamă mai diversă de ideologii extreme şi este responsabilitatea noastră să fim vigilenţi”, a declarat el într-o conferinţă de presă.

Australia a coborât nivelul de alertă la “posibil” în 2022, după opt ani la “probabil”.

Mike Burgess, directorul general al Australian Security Intelligence Organisation, principala agenţie de informaţii a ţării, a declarat că tensiunile din Orientul Mijlociu, inclusiv un conflict între Israel şi Hamas care a început la 7 octombrie, au contribuit la creşterea nivelului de ameninţare.

“Conflictul a alimentat nemulţumirile, a promovat protestele, a subminat coeziunea socială şi a sporit intoleranţa”, a declarat el.

Australia a înregistrat mai multe atacuri violente în ultimele luni, dintre care unele au fost desemnate ca fiind motivate de extremism.

În aprilie, poliţia australiană a declarat că un atac cu cuţitul asupra unui episcop al bisericii asiriene şi a câtorva dintre adepţii săi din Sydney a fost un act terorist motivat de un presupus extremism religios. (sursa)

Articolul precedentA murit Nicu Covaci (VIDEO)
Articolul următorProtestele față de migranții ilegali, acuzați de creșterea criminalității, continuă în Marea Britanie. Peste 150 de manifestanți au fost reținuți (VIDEO)