Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a publicat imagini noi de pe șantierul Autostrăzii Transilvania (A3), Suplacu de Barcău – Chiribiș, unde activitatea continuă în ritm susținut. Potrivit informațiilor transmise, antreprenorul român – Construcții Erbașu S.A. menține o mobilizare bună în teren, cu 350 de muncitori și 220 de utilaje, astfel că lotul ar trebui să fie gata în vara anului viitor.

În ceea ce privește lucrările în execuție, se lucrează la armarea, cofrarea și betonarea grinzilor de rigidizare și a piloților. De asemenea, se execută lucrări la măștile drenante, inclusiv așternere piatră brută și betonare pinteni. Sunt totodată în desfășurare excavații, taluzări și nivelări în zonele de debleu. Se realizează decopertări ale stratului vegetal, săpături pentru umplutură, precum și așternerea, nivelarea și compactarea umpluturilor din pământ stabilizat și balast pentru stratul de formă și fundație.

Compania de Drumuri și Poduri a semnalat că există și o activitate intensă la multiple structuri de artă pentru poduri, constând în lucrări la infrastructură și suprastructură: spargere piloți, săpături la culee, armare, cofrare și betonare elevații, radiere, rigle și plăci de racordare, montajul elementelor prefabricate (ex. lise) și realizare hidroizolații, dar și curățare de armături și pregătiri pentru etapele următoare de betonare.

Pentru podețe, se execută armarea plăcilor și elevațiilor, montajul elementelor prefabricate, cofrări și betonări pentru fundații, precum și lucrări pregătitoare pentru cămășuieli. Sunt în desfășurare lucrări de restabilire a drumurilor de acces (fundații, așternere balast), amenajare platforme și depozite pentru materiale, aprovizionare cu prefabricate și carcase, producție beton și concasare agregate în organizările de șantier. Se efectuează constant și teste de laborator pentru controlul calității materialelor și a lucrărilor executate.

Firma Construcții Erbașu S.A. este angajată în construcția drumului de 26,35 km, în valoare de 884,12 milioane lei (fără TVA), finanțat prin Programul Transport 2021-2027, cu o durată de execuție de 18 luni. Lucrările au început în data de 20 ianuarie 2025, iar progresul fizic înregistrat până în prezent este de 8,75%, spun oficialii din Transporturi.

Pe acest lot din județul Bihor amplasat între lotul Nurol Nușfalău-Suplacu de Barcău (14 km deschis în 2023) și lotul Precon, Chiribiș-Biharia, este construit și viaductul de la Suplacu de Barcău cu o lungime de 1798 metri, cel mai lung viaduct pe o autostradă din țară, potrivit calculelor Economedia. (sursa)