În perioada fostelor guvernări din 2017-2019 s-a născut expresia „Noaptea, ca hoții!”, scrie Ionel Dancu pe stiripesurse.ro.
Sloganul a apărut după evenimentele din seara zilei de 31 ianuarie 2017, când Guvernul Sorin Grindeanu a adoptat Ordonanța de Urgență nr. 13, cu modificări la definiția „abuzului în serviciu”, infracțiune în baza căreia DNA a deschis dosare pe bandă rulantă unor personaje de top din lumea politică.
Pe fondul creșterii galopante a infecțiilor cu noul coronavirus în București, după depășirea pragului roșu de 3 infecții la mia de locuitori, Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă s-a reunit, în după-amiaza zilei de 19 octombrie 2020, să ia decizii de limitare a răspândirii virusului.
În jurul orei 16.35, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Capitalei, Mariana Stancu-Ţipişcă, a anunțat că s-a decis că, începând cu 20 octombrie, ora 00.00, toate unitățile de învățământ din Capitală, de la creșe și până la universități, își închid porțile și toate activitățile educaționale se vor desfășura exclusiv online, în scenariul 3 (scenariul roșu).
Apar în spațiul public opinii care susțin că Prefectul nu avea dreptul legal de a lua această decizie pentru întreg învățământul preuniversitar și universitar. Viceprimarul Capitalei, Aurelian Bădulescu, spune că orice decizie în acest sens este lovită de nulitate.
Niciun oficial nu intervine să clarifice confuzia.
În acest timp, părinții au informații contradictorii și nu știu dacă își duc sau nu își duc ziua următoare copiii la școală sau la creșă.
Se convoacă o nouă ședință de urgență a Comitetului Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă. În jurul orei 22.15, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Capitalei, Mariana Stancu-Ţipişcă, a ieșit la o rapidă declarație de presă.
S-a schimbat schimbarea, a anunțat aceasta: Creșele și after-school-urile nu se închid în București.
„A fost o eroare materială, s-a făcut o îndreptare”, a explicat ea.
La ora la care copiii dorm, autoritățile au reușit să ia o decizie legală.
Cu intrare în vigoare peste mai puțin de două ore.
Într-o declarație luată de Agerpres, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Capitalei anunță că de fapt nici universitățile nu sunt obligate să treacă la cursuri exclusiv online. „În conformitate cu principiul autonomiei universitare, decizia privind modul de desfăşurare a activităţii în universităţi va fi luată de Senatul acestor instituţii”, este declarația atribuită acesteia.
Aflată într-o emisiune la Realitatea Plus, ministrul Educației, Monica Anisie, pune un diagnostic sever.
„Ceea ce s-a întâmplat astăzi este incredibil, la nivelul municipiului Bucureşti, şi anume, mă refer aici la situaţia creată la nivelul Comitetului Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă”, a declarat ministrul.
Așadar, o scurtă recapitulare:
1. Premierul Ludovic Orban afirmă luni, în prima parte a zilei, că afterschool-urile şi creşele pot funcţiona dacă optează în acest sens, arătând că acestea nu fac parte din activităţile care se supun restricţiilor atunci când se depăşeşte indicele de îmbolnăviri cu noul coronavirus de 3 la mia de locuitori.
2. La prânz Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă emite o Decizie prin care afterschool-urile şi creşele nu pot funcționa.
3. Seara, același Comitet al Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă emite o Decizie prin care afterschool-urile şi creşele pot funcționa.
Grăitoare sunt și două scene petrecute tot în seara zilei de 19 octombrie.
La ieșirea de la Prefectura Capitalei, consilierul guvernamental Andi Manciu este acroșat de jurnaliști.
„Vă doresc o seară bună în continuare”, le spune el reporterilor, în mod repetat. Jurnaliștii îl urmăresc. Întrebat de ce prefectul nu iese la declarații, dacă va fi demis, cine vine în locul acestuia, Andi Manciu merge și tace. „Vi se pare normal să nu comunicați cu noi?”, întreabă o jurnalistă.
„Nu eu trebuie să vă dau răspunsuri”, răspunde Manciu, ușor amuzat.
„De ce ați venit?”, mai întreabă reporterii. „Să ajut”, spune consilierul. „Cu ce ați ajutat?”. „Lăsați-mă…”, spune Manciu și face un gest cu mâna.
Prefectul Capitalei, Gheorghe Cojanu, a iesit și el din sediul Prefecturii București. Nu își anunță demisia, nu își cere scuze, dar este nervos.
„Ați fost demis?”, este întrebat.
„Unde e mașina?”, se uită Prefectul, ignorând presa. „După cum vedeți, nu fac declarații. Nu am nimic de declarat”, le spune Gheorghe Cojanu reporterilor.
Cu o seară înainte, la Digi24, Prefectul Capitalei, Gheorghe Cojanu, nu știa ce știa o țară întreagă de la ora prânzului, anume că rata infectărilor depășise 3 cazuri la mia de locuitori.
Informațiile erau publice, oficial, de la ora 13.00, transmise de Grupul de Comunicare Strategică.
Erau peste 700 de noi cazuri de coronavirus în București, Capitala era în scenariu roșu, iar Prefectul știa că sunt undeva la 400 de cazuri, adică statistica din urmă cu două zile. „Nu am primit mail oficial de la DSP”, a fost explicația Prefectului.
Gheorghe Cojanu a fost numit în funcția de Prefect al Capitalei pe 21 mai 2020, de Guvernul Ludovic Orban. Anterior, el a deținut funcția de inspector guvernamental, fiind numit inspector în cadrul Secretariatului General al Guvernului în decembrie 2019, tot în actuala guvernare.
La ora 22.19, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Capitalei, Mariana Stancu-Ţipişcă, intră în direct la Digi24 să explice deciziile luate.
Spune că activitatea din creșe și after-school-urile nu este considerată activitate de învățământ, deci poate continua.
Cei din studio o întreabă: „Înseamnă că acești copii nu sunt în pericol?”.
„Asta nu pot eu să vă spun eu. Eu pot să vă spun ce este permis potrivit legislației în vigoare”, a răspuns Stancu-Ţipişcă.
La insistențele jurnaliștilor legate de faptul că din moment ce se închid școlile ca să nu se infecteze elevii, atunci de ce creșele rămân deschise, pericolul infectorii cu noul coronavirus fiind același, purtătoarea de cuvânt a Prefecturii a spus:
„Haideți să vă explic, da? Eu v-am spus ce s-a hotărât în cadrul organului colegial, în speță în interiorul Comitetului. Vă mulțumesc foarte mult. La revedere”.
Și a închis telefonul.
Acești oameni decid când merg copiii noștri la școală și când nu, unde purtăm mască, când se închid și se deschid restaurantele.
În seara zilei de 19 octombrie, autoritățile au dat chix.
„Noaptea, ca proștii!”.
preluare integrala de pe stiripesurse.ro
autor: Ionel Dancu