Ani la rând, România a fost o țară săracă în comparație cu statele din vestul Europei, dar a recuperat în ultimii zece ani. Dovadă că mulți români își permit să călătorească ori să participe la un eveniment cultural sau sportiv de amploare.

La primul meci de la EURO, naționala a fost susținută de zeci de mii de suporteri români. În prezent, țara noastră a ajuns la aproape 80% din puterea de cumpărare medie din Uniunea Europeană, arată o analiză a Ziarului Financiar.

Dincolo de bucuria după victoriei de la EURO, prezența celor 45.000 de suporteri la Munchen arată că tot mai mulți români au bani să călătorească sau să participe în evenimente cu costuri mari.

Specialiștii vorbesc de apariția unei clase de mijloc formată din salariați calificați sau proprietari de firme, care își permit un alt stil de viață.

Marian Preda, sociolog: „Numărul acesta suprinde, el fiind alcătuit din cei care își permit să meargă în Germania, dar și din cei care lucrează acolo în Germania sau în țările aproapiate și pentru care prezența la meci a însemnat un drum cu mașina de câteva ore și cateodată făcut în grup.”

Potrivit datelor analizate de Ziarul Financiar, PIB-ul României, indicatorul care măsoară nivelul de trai al unei țări, a crescut în ultimii zece ani de la 632 de miliarde de lei la 1.600 de miliarde, adică o creștere de 153 la sută.

Ionuț Dumitru, economist: „Nu mai poate să fie considerată o țară săracă dacă prin anii 2000 eram la coada clasamentului european și avem un PIB cam la 24- 25% din media UE, acum suntem pe la 68% din media UE – la momentul anilor 2000 eram ultimii din Europa, astăzi nu mai suntem ultimii. Avem în spatele nostru câteva țări membre în zona euro, chiar Grecia care are un PIB per capita mai mic decât al nostru”.

Performanța de care vorbesc economiștii a permis creșterea nivelului de trai în paralel cu creșterea veniturilor.

Salariul mediu net a crescut de la 1.800 de lei, la 5.200 de lei, adică o creștere de 190%. Avansul economic a fost susținut în mare parte cu ajutorul banilor europeni.

Bogdan Glavan, profesor de economie: „De la programe pentru agricultură până la programe de energie verde unde se varsă miliarde de euro – ori gândiți-vă că aici nu vorbim doar de cetățeanul care își pune panouri pe casă , vorbim de firme, de zeci, de sute de firme, cu angajați care se dezvoltă strict că urmare a acestei politici guvernamentale la nivel romanesc și european”.

Resursele financiare de care dispun unii dintre români se văd și în ieșirile în oraș cu prietenii, dar și în vacanțele în străinătate pe care le fac. Potrivit datelor de la Statistică, aproape 5 miliarde de lei s-au cheltuit anul trecut pentru servicii de cazare, mâncare sau transport în destinații externe. În total au fost aproximativ 1 milion 400.000 de turiști români, în creștere cu 500.000 față de acum zece ani.

Pe de alta parte, România s-a dezvoltat neunitar. Bucureștiul are peste 260% din media Uniunii Europene la paritatea puterii de cumpărare, în timp ce județul Vaslui, de pildă, este de 7 ori mai sărac. (sursa)

Articolul precedentFuncționarea rinichilor, în strânsă legătură cu dantura – studiu
Articolul următorCea mai nouă escrocherie din online: Țepe cu bilete la meciurile României de la EURO 2024. Cum acționează escrocii