Acum 8 ani, Trump şi Brexit-ul au stârnit temeri că social media influenţa realitatea. Acum, această naraţiune se prăbuşeşte, arată o analiză complexă a POLITICO.

Când Donald Trump a câştigat în 2016, social media a fost blamată. Nu şi de data asta.

Prima victorie a lui Trump în alegerile prezidenţiale din SUA din acel an – plus votul şoc din Regatul Unit de a părăsi Uniunea Europeană – au făcut ca vocile critice de pe ambele maluri ale Atlanticului să caute o explicaţie. Şi au găsit-o: social media.

În cazul Brexit-ului, argumentul era că alegătorii au fost „spălaţi pe creier” de compania de date obscură Cambridge Analytica; în cazul lui Trump, erau trolii ruşi.

„Toată lumea spunea că tehnologia este de vină” a declarat Reece Peck, profesor asociat de jurnalism şi comunicare politică la City University of New York. „Că aceşti algoritmi sunt de vină”.

Ce a urmat? Aproape un deceniu de nelinişte cu privire la dezinformare. Legislatorii se frământau în legătură cu ideile pe care platformele de social media ar trebui să le permită să se propage şi îngrijorare cu privire la modul în care toate acestea corodau irevocabil fundamentele societăţii.

O industrie vibrantă – numită „Big Disinfo” – a luat naştere pentru a lupta împotriva informaţiilor „false”. ONG-urile au investit bani în grupuri care promiteau să apere democraţia împotriva „comercianţilor de minciuni”.

Cu toate acestea, nu toată lumea a fost convinsă de ameninţarea online-ului. În zilele de după alegerile din 2016, CEO-ul Facebook, Mark Zuckerberg, a spus că există „o profundă lipsă de empatie în a afirma că singurul motiv pentru care cineva ar fi putut vota aşa cum a făcut-o este pentru că a văzut ştiri false”.

8 ani mai târziu, după a doua victorie decisivă a lui Trump, punctul de vedere al lui Zuckerberg a căpătat o nouă rezonanţă.

„De data aceasta, nu există niciun mare mister de genul, wow, de ce s-a întâmplat asta?” a spus Kelly McBride, cercetător în etică media la Institutul Poynter.

„Nimeni nu a fost păcălit să voteze pentru Donald Trump”.

Vedeţi aici articolul integral de pe Aleph News.

Articolul precedentINSP: S-a înregistrat debutul sezonului gripal/ În săptămâna 23-29 decembrie, au fost înregistrate 4.175 de cazuri de gripă clinică şi 102 cazuri de gripă confirmată de laborator/ Au fost raportate trei noi decese la persoane confirmate cu virus gripal
Articolul următorCablurile subacvatice ale internetului, expuse riscurilor rusești. Cum încearcă NATO să protejeze infrastructura globală