Nămolul nepericulos rezultat din epurarea apei va fi valorificat în agricultură, anunță Cluj24.
Compania de Apă „Someș” S.A., societate în cadrul căreia Consiliul Județean Cluj este acționar majoritar, a inițiat o procedură de achiziție publică ce are ca obiect colectarea, transportul și aplicarea pe terenuri agricole a cca. 7.200 de tone de nămol rezultat în urma tratării apei uzate menajere în cadrul Stației de epurare Cluj-Napoca, în cursul unui an.
Având în vedere caracterul estimativ al acestor cantități de nămol, raportul contractual dintre operatorul regional de apă și viitorul achizitor va fi unul bazat pe un acord-cadru, a cărui valoare a fost apreciată între 352.800 și 840.000 lei, fără TVA, criteriul de atribuire fiind prețul cel mai scăzut.
„Nămolurile valorificate în agricultură, provenite din stația de epurare a municipiului Cluj-Napoca, sunt în continuă scădere, cantitățile diminuându-se la jumătate față de anii precedenți. Acest fapt a fost determinat, în principal, de investițiile din fonduri europene realizate în scopul îmbunătățirii proceselor tehnologice de uscare și valorificare energetică a nămolului”, a transmis Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.
Conform estimărilor realizate de Compania de Apă „Someș”, în acest moment Stația de epurare a apelor uzate (SEAU) Cluj-Napoca poate valorifica în agricultură o cantitate medie de cca. 600 de tone de nămol/lună, după ce în anii precedenți aceasta a avut valori cuprinse între 1.100 și 1.300 de tone. (sursa)