Alegerile legislative (organizate anul acesta la 1 decembrie) sunt la uşă. Partidele croiesc – lucru obişnuit – planuri de viitor. Dar ce s-a întâmplat în ultimii patru ani de la precedentele alegeri? Într-un fel sau altul, toate cele trei partide – PSD, PNL şi USR – care au pretenţii la guvernare au şi fost la guvernare în ciclul electoral care se încheie. Ce s-a întâmplat în acest răstimp cu economia şi cum a evoluat societatea? ZF.ro va publica pe parcursul zilelor ce vin evoluţia principalelor segmente ale societăţii, în ultimii patru ani. Azi: evoluţia pieţei muncii în ciclul electoral care se încheie.


♦ Costul lunar al unei companii cu un angajat a crescut cu mai mult de 36% în ultimii patru ani. Dar nicio companie însemnată nu a falimentat din această cauză  Numărul salariaţilor a crescut cu 6,6% în ultimii patru ani ♦ Salariul mediu net a crescut cu 37%  Salariul minim net pe economie a crescut cu 76% în perioada 2020 – 2023  Rămânem cu o mare vulnerabilitate: tinerii care nu-şi găsesc loc pe piaţa muncii. Rata şomajului în rândul tinerilor a rămas la aproape 22% ♦ Numărul bugetarilor a crescut în fiecare an, iar în 2023 aveam cu circa 50.000 de bugetari mai mulţi decât în 2020.

Ramona Cornea: După patru ani în care în care toţi au fost la guvernare – PSD, PNL, USR – piaţa muncii este împărţită între plusuri pentru angajaţi şi minusuri pentru angajatori.

Aşadar, numărul salariaţilor a crescut cu 6,6%, salariile medii nete s-au majorat cu 37%, iar salariul minim net a fost ajustat cu 76%.


Costurile companiilor pentru forţa de muncă au crescut cu peste 36%, dar şirul de falimente anunţat ca urmare a majorării salariului minim nu s-a produs.

Dimpotrivă, ca urmare a penuriei forţei de muncă, salariile în mediul privat au crescut nu pe cale administrativă, ci forţate de condiţiile de piaţă, iar cele de la stat au crescut pentru că guvernele nu s-au uitat la bani şi nu le-a păsat de deficiul bugetar.


Creşterea numărului de salariaţi între 2020 şi 2021, chiar dacă modestă (1,2%), a arătat o redresare treptată a economiei după impactul pandemiei de COVID-19 şi faptul că piaţa muncii a început să se stabilizeze şi să recupereze pierderile înregistrate în pandemiei.

Între 2022 şi 2023, numărul salariaţilor a crescut într-un ritm mai alert (2,3% şi respectiv 3%), ceea ce arată o evoluţie mai puternică a pieţei muncii.

citiți mai multe pe ZF.ro

Articolul precedentPIB-ul României a crescut cu 70%, iar salariul mediu net cu 62% în ultimul ciclu parlamentar, 2020-2024
Articolul următorDomeniile în care să te angajezi ca să fii la adăpost în caz de criză sau recesiune. Ce salarii se dau și cât de sigure sunt