Șefa Comisiei Europene trebuia să anunțe componența noii sale echipe miercurea trecută, dar a amânat momentul pentru săptămâna aceasta, iar lucrurile par să se complice și mai mult, scriu Reuters și Politico.

Comisarul european francez Thierry Breton a declarat luni că va demisiona din funcția de membru al organului executiv al UE, din cauza neînțelegerilor cu președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, susținând că aceasta i-ar fi cerut Parisului să îi retragă nominalizarea, PROMIȚÂND ÎN SCHIMB UN PORTOFOLIU MAI INFLUENT PENTRU FRANȚA!

Von der Leyen își finalizează în prezent lista de comisari pentru cel de-al doilea mandat, listă care urmează să fie prezentată publicului săptămâna aceasta, cu întârziere.

Breton a fost comisarul UE pentru industrie și piața internă în timpul primului său mandat, supervizând multe dintre cele mai importante politici ale blocului, de la producția industrială de arme la reglementarea Big Tech.

Presa europeană a vorbit încă de anii trecuți despre neînțelegerile dintre el și von der Leyen, cei doi ciocnindu-se în mod repetat în public și în privat în ultimii cinci ani.

În scrisoarea sa de demisie, pe care Breton a postat-o pe X, acesta a declarat că „acum câteva zile”, von der Leyen a cerut Franței să îi retragă numele de candidat pentru Comisie „din motive personale”, în schimbul unui „portofoliu presupus mai influent”.

„În ultimii cinci ani, m-am străduit neîncetat să susțin și să promovez binele european comun, mai presus de interesele naționale și de partid. A fost o onoare”, a scris Breton în scrisoarea sa.

„Cu toate acestea, în lumina acestor ultime evoluții – o nouă mărturie a unei guvernanțe discutabile – trebuie să concluzionez că nu-mi mai pot exercita atribuțiile în cadrul Colegiului”, a declarat Breton în scrisoare.

Tensiunile privind potențialul portofoliu al Parisului în viitoarea Comisie Europeană au fost la cote înalte în ultimele zile.

Un înalt oficial francez din partidul lui Emmanuel Macron a declarat că „Franța nu este mulțumită de portofoliul alocat lui Thierry Breton” și a făcut referire și la informațiile potrivit căora comisarul nominalizat de Italia ar putea obține un post mult mai important, în domeniul economic, scrie Politico.

Decizia lui Breton înseamnă că Parisul va trebui să desemneze un nou candidat pentru funcția de comisar, un lucru care ar putea întârzia și mai mult anunțul lui von der Leyen privind portofoliile acordate fiecărui om în parte.

Conturarea echipei executive a fost deja încetinită de politicile naționale și de încercarea lui von der Leyen de a forma un colegiu de comisari echilibrat din punct de vedere al genului. Până în prezent, țări precum Slovenia și România și-au retras candidații bărbați sub presiunea lui von der Leyen, înlocuindu-i cu femei. (sursa)

Articolul precedentBIHOR. Cum va fi vremea în următoarele două săptămâni
Articolul următorFranța ignoră cererea Ursulei von der Leyen. Macron propune tot un bărbat și a doua oară