Sunt anunțate investiții mari în construcții, cu bani europeni, puși la dispoziție prin diferite programe, dar și condiții de creditare mai relaxate.  

Semne bune sunt și pentru segmentul rezidențial, unde dezvoltatorii care au renunțat anul trecut la diferite proiecte și-au reluat lucrările. Cerere există, atât pentru apartamentele construite în orașe, cât și pentru cele de la periferii.

În zona de Nord a Capitalei, șantierele oprite anii trecuți au prins din nou viață. De exemplu, lucrările la un complex rezidențial începute în pandemie au fost reluate. Au fost montate geamuri și uși de acces în balcon, iar muncitorii lucrează acum și la fațada blocului.

La fel se întâmplă și în alte zone ale Bucureștiului.

Antoanela Comșa, președinte al unui ansamblu rezidențial: „Antreprenorii își preiau lucrările rămase în urmă, avem fonduri și mobilizare și pe ceea ce înseamnă infrastructură care e finanțată prin PNRR. Am avut o foarte mare creștere a prețurilor materialelor. Fierul ajungese la 6 lei, plecând la finalul anului 2022 și atunci foarte multe proiecte pe partea de proiecte noi, clădiri, au rămas în așteptare. Prețul a revenit și atunci proprietarii de autorizații de construcții s-au gândit să reînceapă construcțiile pentru că este o cerere destul de mare pe mare de rezidențial”.

O problemă rămâne însă forța de muncă, deși salariile s-au apropiat de cele câștigate de muncitorii din străinătate. Costurile cu manopera au crescut în ultimul an cu aproximativ 20%, spun specialiștii. În prezent, potrivit Institutului Național de Statistică, salariul mediu brut în sector ajunge la aproape 7.000 de lei.

Ionuț Dinică, manager companie: „Destul de greu să găsim meseriași români, mare majoritate sunt plecați în Belgia, Anglia, deși au salarii apropiate. În România se lucrează pe un salariu de 1.000 -1.200 de euro lejer, un montator de tâmplărie sau un fierar castigă mult mai mult”.

Prețurile locuințelor au crescut ușor în ultimul an în aproape în toate orașele din țară, în medie cu aproximativ 3%, arată datele oficiale.

Andra Dinu, consultant imobiliar: „Prețurile nu au scăzut, au crescut în ultima perioadă, dar nu extraodinar de mult. Se vede că există anumite calcule pe care și le face clientul înainte de a achiziționa și atunci avântul nu e atât de puternic”.

Cu un procent de 8% în formarea Produsului Intern Brut, construcțiile reprezintă dintre principalele motoare de creștere economică.

Potrivit datelor INS, în luna aprilie, volumul lucrărilor de construcții a crescut față de aceeași perioadă a anului trecut cu 16%. (sursa)

Articolul precedentCare sunt cele mai aglomerate stațiuni de pe litoral în această perioadă a verii. Prețurile la mâncare
Articolul următorTemperaturile cresc și mai mult la final de iunie – Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni