♦ Ocupăm locul 19 în UE în ceea ce priveşte salariul minim brut ♦ România se găseşte pe locul 45 în lume în topul celor mai bogate ţări şi pe poziţia 52 în lume în funcţie de influenţa pe care o deţine la nivel internaţional ♦ Mai are mult de crescut, dar sunt şi câteva veşti bune, cum că se află pe locul 5 în UE la absolvenţii de IT&C şi pe primul loc în Uniunea Europeană la numărul elevilor care studiază limbi străine.
Cu ocazia zilei de 1 Decembrie, mai exact la aniversarea de 102 ani de la Marea Unire, ZF a decis să facă o radiografie a economiei româneşti prin analiza a 102 indicatori legaţi de poziţia României în Uniunea Europeană sau în lume. Astfel, ZF a vrut să analizeze punctele forte ale ţării, dar şi punctele mai puţin bune.
Această analiză a relevat că România stă rău la multe capitole, că sunt multe semnale de alarmă legate de nivelul de dezvoltare din învăţământ, infrastructură sau sănătate, piaţa locală situându-se nu de puţine ori la coada clasamentului european.
Spre exemplu, România se află pe locul 21 în Uniunea Europeană ca lungime a reţelei de autostrăzi, un indicator cheie pentru dezvoltarea unei economii. România avea 823 km de autostradă în 2018 (cel mai recent an pentru care există date agregate), în faţa unor state precum Bulgaria, Slovacia sau Lituania, care însă au suprafeţe de câteva ori mai mici.
România se află pe ultimul loc în UE în ceea ce priveşte absolvirea unei facultăţi, astfel că în 2019, doar 25,8% din persoanele din categoria de vârstă 30-34 de ani aveau o diplomă de studii superioare, licenţă, master sau doctorat, conform datelor Comisiei Europene.
Totuşi, cum ar putea România recupera aceste decalaje?
„Vom recupera greu decalajele din cauza faptului că sunt mari, sunt acumulate într-un timp lung şi multe dintre măsurile de natură reformatoare sau de repoziţionare a echilibrelor macroeconomice sunt întârziate nejustificat de mult, iar uneori întârzierile sunt greu de remediat. Ceea ce nu faci la timp nu înseamnă că se face mai târziu şi mai repede“, crede Dumitru Miron, profesor la ASE.
Totuşi, trebuie menţionat că România nu este codaşă la toate capitolele, existând şi câteva veşti bune. Preţul caselor în România sunt mici, corelate cu nivelul salarial. Astfel că nivelul preţurilor caselor din România se situează pe al treilea loc la cele mai mici preţuri. Similar, preţurile la alimente erau cele mai mici din întreaga Uniune, adică 65,1% din media UE, cele mai mari fiind în Danemarca (129% din media UE).
Acest indicator poate fi corelat cu faptul că România este „grânarul“ Europei, mai exact, are cea mai mare producţie de porumb din Uniunea Europeană. Mai mult, se află primul loc în Uniunea Europeană la producţia şi suprafaţa cultivată cu porumb şi floarea-soarelui şi pe locul 4 la grâu. E nevoie însă de procesarea acestor materii prime local, pentru o dezvoltare a economiei la toate nivelurile ei şi în toate sectoarele.
Ţinând cont de nivelul actual al dezvoltării, profesorul Dumitru Miron crede că peste 10 ani România va arăta altfel, chiar mai bine decât acum. Totuşi, o ţară trebuie înţeleasă şi condusă ca o gospodărie sau chiar ca o întreprindere, iar statul ar trebui să îşi asume rolul de investitor.
sursa: zf.ro