♦ „În doi-trei ani trebuie să ne echilibrăm, să avem un plan coerent şi cred că vom avea tranzacţii mari“ ♦ „Există un apetit foarte mare pentru România şi acest lucru ar trebui capitalizat la maximum“ ♦ „La nivel regional este pentru al treilea an consecutiv când România ocupă locul al doilea pe piaţa de M&A, depăşind Cehia. Suntem foarte aproape de Polonia“.
ZF.ro: Investitorii străini văd în continuare România ca pe o destinaţie atractivă pentru investiţii, unii dintre ei văd ţara ca pe „viitorul tigru“ al Europei, iar companiile de pe piaţa locală trebuie să capitalizeze la maximum acest apetit de investiţii, au fost câteva dintre concluziile conferinţei ZF Top Tranzacţii 2024. „Este 2024 anul în care piaţa de M&A revine în zodia creşterilor?
Evenimentul ZF a fost organizat în parteneriat cu EY România, ROCA Industry, RTPR, alături de JW Marriot Bucharest şi BPT ca parteneri suport.
„Apetitul investitorilor străini pentru România este senzaţional. România are o stabilitate mare în regiune şi este văzută ca următorul tigru, în timp ce alte ţări stagnează. România este un loc bun în care să pui banii. României nu îi trebuie mult. Există cerere, rămânem relativ democraţi faţă de restul Europei. În doi-trei ani trebuie să ne echilibrăm, să avem un plan coerent şi cred că vom avea tranzacţii mari“, a spus Mihai Marcu, preşedinte şi CEO al Medlife, în cadrul conferinţei ZF.
Mihai Păduroiu, CEO al diviziei Office din cadrul One United Properties, a subliniat şi el apetitul mare al investitorilor străini în România.
„La ultimul eveniment Capital Market Days pe care l-am organizat am avut peste 300 de invitaţi, aproape 100 au fost din străinătate. La fel a fost şi la diluarea pe care am făcut-o înaintea creşterii de capital, majoritatea investitorilor noi care au venit au fost din Europa de Vest, ceea ce a arătat iarăşi un apetit fantastic pentru România. Deci putem şi noi să confirmăm pe toate palierele că există un apetit foarte mare şi acest lucru ar trebui capitalizat la maximum.“
Anul 2023 a arătat foarte bine pentru activitatea de M&A în România, având în vedere că s-au parafat 241 de tranzacţii, după cum arată datele prezentate de Iulia Bratu, partener, head of lead advisory în cadrul EY România.
„Circa 30% din aceste tranzacţii au valoarea comunicată, pentru restul de 70% operăm noi cu estimări. Estimarea EY pentru valoarea pieţei totale o plasează în intervalul 6-7 miliarde de euro, circa 6,5 mld. euro este estimarea pentru sfârşitul anului 2023“, a detaliat ea.
Din perspectivă regională, este pentru al treilea an consecutiv când România ocupă locul doi, depăşind Cehia deja, susţine reprezentanta EY.
„Obişnuiam să fim pe locul al treilea, după Cehia şi Polonia din punctul de vedere al volumului. În România, dacă piaţa obişnuia piaţa să stea în jurul a 200 de tranzacţii pe an, iar Polonia era o piaţă de 400 de tranzacţii anual, acum diferenţa între Polonia şi România este marginală. Vorbim de 246 faţă de 253 de tranzacţii, suntem pe locul al doilea, foarte – foarte aproape de Polonia.“ (sursa)