Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a fost trimis în judecată de procurorii DNA, săptămâna trecută, în dosarul în care este acuzat de luare de mită în valoare de 800.000 de dolari. Procurorii fac însă şi victime colaterale, pentru că rechizitoriul face trimitere şi la alte personaje cu funcţii importante.

Procurorii anticorupţie notează în rechizitoriu că, în calitatea menţionată, Călin Popescu-Tăriceanu ar fi pretins (în cursul anului 2007) şi ar fi primit (în cursul anului 2008), în mod indirect, de la reprezentanţii unei companii austriece, foloase materiale în valoare de 800.000 USD, constând în plata unor servicii de consultanţă, în schimbul exercitării atribuţiilor sale în aşa fel încât să fie adoptate o serie de hotărâri favorabile companiei, respectiv hotărârile de guvern 199/2008, 634/2008, 1193/2008 şi 1451/2008.

Un aspect interesat din rechizitoriul întocmit de procurorii DNA se referă la procedura prin care s-a ajuns la adoptarea hotărârilor favorabile companiei austriece. Anchetatorii fac referire la o notă a Secretariatului General al Guvernului, aprobată în ședința Guvernului din 7 august 2007.

Potrivit DNA, Tăriceanu s-ar fi înţeles cu austriecii, după care i-ar fi determinat pe subordonaţi să facă demersurile necesare, începând cu secretarul general al guvernului.

La acel moment, secretar general al guvernului era Ilie Bolojan, actual preşedinte al Consiliului Judeţean Bihor, care fusese numit în funcţie în aprilie 2007.

„Un element care dovedește implicarea Prim-Ministrului, după realizarea înțelegerii, este și aprobarea de către acesta, la scurt timp, a propunerii S.G.G. de constituire a unei comisii interministeriale formată din reprezentanți, la nivel de secretar de stat, din cadrul M.T.I.C., M.E.F și S.G.G., care să negocieze cu partenerii contractuali suma și modalitatea de plată a acestor produse. Această Notă a S.G.G a fost aprobată în ședința Guvernului din 7 august 2007.

Schimbarea de atitudine a reprezentanților tuturor instituțiilor implicate reprezintă, la rândul ei, un alt element din care dovedește implicarea Prim-Ministrului Călin Popescu Tăriceanu. În acest sens, trebuie avut în vedere că reprezentanții autorităților au ignorat timp de doi ani solicitările de actualizare a numărului de licențe, însă după realizarea înțelegerii privind plata comisionului au reușit ca într-un interval de mai puțin de un an (8 luni) să realizeze inventarierea tuturor licențelor folosite în administrația publică, să identifice sursa de finanțare, să adopte hotărârea de guvern privind semnarea actului adițional la contract și să adopte o altă hotărâre de guvern prin care au suplimentat valoarea contractului pentru a include și taxa pe valoare adăugată, omisă inițial.

Mai mult, după plata comisionului corespunzător primului actului adițional, întreaga procedură a fost reluată și s-a finalizat în mai puțin de două luni, astfel încât actul adițional nr 4. care viza perioada 2007 – 2008 să fie încheiat anterior alegerilor parlamentare din acel an”, se arată în rechizitoriul DNA.

Cum nota menţionată de DNA a avut un rol determinant în derularea procedurii, nu este exclus ca Ilie Bolojan să fi fost audiat în calitate de martor în dosar. Deocamdată nu există însă informaţii oficiale în acest sens. (stiripesurse.ro)

Articolul precedentSpecialiștii Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Bihor, alături de elevi, părinți și profesori
Articolul următorCum e posibil ca cele două cifre să fie la o asemenea distanță?