Ministrul Energiei, Virgil Popescu trebuia să prezinte public mandatul cu care merge astăzi să discute, în numele României, propunerea Comisiei Europene privind impunerea economisirii a 15% din consumul național de gaz și electricitate! – scrie deputatul bihorean Ioan Mang.
Decizia aprobării regulamentului propus de Comisie, continuă Ioan Mang, se va lua cu o majoritate calificată în cadrul unei reuniuni de urgență a miniștrilor energiei din statele membre, iar România, prin ministrul Popescu, trebuie să participe activ la această decizie, ținând cont de interesele cetățenilor români.
Românii au tot dreptul să știe cum va acționa Guvernul într-un domeniu atât de important, mai ales că vom fi direct afectați.
România, spune președintele PSD Bihor, poate accepta Regulamentul propus la nivel european doar în măsura în care are alternative pentru reducerea consumului de gaze astfel încât să fie asigurat necesarul de energie pentru populație și economie. (sursa)
PSD consideră că reglementarea pieței energiei este soluția realistă care poate opri spirala scumpirilor.
Considerăm că se impune realuarea discuțiilor la nivelul coaliției de guvernare privind aplicarea reglementării prețurilor la energie și gaze în România, pe o perioadă limitată. PSD revine cu această soluție, prezentată încă de la începutul anului, deoarece realitatea economico-socială o impune. Piața este profund distorsionată și nu oferă variante financiare suportabile pentru economie și pentru populație. Am ajuns în situația absurdă în care prețul energiei din contractele pe termen lung să fie mai mare decât cel din tranzacțiile de pe o zi pe alta.
Specialiștii PSD urmăresc cu atenție evoluțiile din Europa, unde tot mai multe voci importante din economie susțin că, după 30 de ani de liberalizare,în actualul context critic, securitatea energetică nu poate fi lăsată la mâna pieţelor!
Franța naționalizează EDF, cea mai mare companie franceză de utilități, iar Germania a adoptat legislația necesară preluării de către stat a companiilor în dificultate: statul german deja a preluat temporar sucursala Gazprom și preia acțiuni de la o altă companie cheie din infrastructura energetică – UNIPER.
Din perspectiva PSD, ar trebui să fie clar și partenerilor de coaliție că liberalizarea pieței energetice, operațiune derulată în timpul guvernării de dreapta (2020-2021), a fost un eșec de proporții care le-a adus românilor doar scumpiri în serie.
PSD consideră că reglementarea pieței energetice reprezintă un instrument de importanță decisivă în efortul statului de a stopa avalanșa scumpirilor. Este o soluție care poate oferi mai mult spațiu Guvernului să se asigure că, la iarnă, oamenii și economia vor avea și își vor putea permite să plătească căldura, electricitatea și carburanții. (sursa)