PSD insistă pentru reglementarea, pe termen limitat, a pieței energiei din România pentru că acum nu mai putem vorbi deloc de o piață liberă normală, ci de o piață puternic distorsionată, disfuncțională, profund speculativă, iar modelul plafonării-compensării pur și simplu nu mai face față! – scrie deputatul Ioan Mang într-o postare publicată recent pe Facebook.
Urmare a tranzacțiilor speculative prețul MWh-ului ajunge la niveluri astronomice, ceea ce duce valoarea compensărilor la cote de nesuportat pentru bugetul public.
Pentru a înțelege cum speculațiile umflă prețul energiei electrice pe piața din România trebuie înțeles că:
1) Există un circuit tehnic Producător – Transelectrica – Distribuitor – Consumator.
2) Există un circuit comercial Producător – Bursa de Energie – Traderi și/sau Furnizori – Consumatori. Energia se vinde prin contracte bilaterale sau pe bursă.
3) Mai mult de jumătate din energia electrică consumată se tranzacționează pe bursă, pe PZU – Piața Zilei Următoare – unde sunt cele mai mari prețuri și unde TRADERII fac legea (a se citi fac speculații) și prin urmare sunt beneficiarii profiturilor uriașe.
4) Statul român, de la buget – adică din banii noștri ai tuturor – plătește diferența dintre tariful cu care furnizorii achiziționează energia, inclusiv de pe PZU și plafonul instituit prin OUG 27/2022 la care o vând consumatorului final. Pe întreg sistemul, casnic și non-casnic sunt mulți, foarte mulți bani. Estimarea este de ordinul zecilor de miliarde de lei, în condițiile scumpirii continue a MWh-ului, chiar dacă până în acest moment decontările abia dacă ating 2 miliarde de lei.
5) Este un mecanism speculativ care se autoîntreține, pe seama bugetului național și care bagă-n faliment companii majore ale economiei românești. Din economia reală vin semnale grave AZOMUREȘ a închis, ALUMN Tulcea – singura rafinărie de aluminiu din țară a închis, ALRO SLATINA a închis parțial, CHIMCOMPLEX BORZEȘTI a anunțat că închide. Adică mii salariați concediați, mii de locuri de muncă pierdute și influențe negative grave în toată economia.
Datele oficiale arată cum pe o piață grav dereglată, disfuncțională, speculațiile fac legea, ceea ce este inacceptabil!
Pe piața la termen, specifică preponderent contractelor bilaterale, MWh crește cu 48% în intervalul decembrie 2022 – decembrie 2023:- 569 lei/MWh în decembrie 2022- 843 lei/MWh în decembrie 2023.
Pe PZU (Piața Zilei Următoare) MWh-ul se tranzacționează astăzi, 18 August, la valori între 3200 de lei și 2500 de lei, adică de 5-6 ori mai mult decât pe piața la termen.
În luna iulie, media de preț la care s-a tranzacționat MWh pe PZU a fost de 1813,74 lei, cu 400% mai mare decât în iulie anul trecut!
Ceea ce este revelator pentru demonstrarea caracterului profund speculativ este faptul că pe PZU se tranzacționează mai mult de jumătate din consumul de energie: în iulie 52,24% din necesarul de consum electricitate a fost cumpărat de pe PZU, la cel mai mare preț posibil din așa-zisa piață, iar valoarea tranzacțiilor a depășit 4,5 miliarde de lei.
Așadar, situația este reală și este gravă! Se impune de urgență o decizie clară din partea Guvernului care să readucă stabilitate și normalitate! Soluția supraimpozitării traderilor poate că va aduce ceva bani în plus, însă NU REZOLVĂ PROBLEMA. Suveica compensărilor va alimenta în continuare speculațiile, prețul ca continua să crească, statul va fi nevoit să scoată și mai mulți bani pentru compensări.
Structural, spune președintele PSD Bihor, noi susținem că doar reglementarea pe termen scurt este soluția corectă și eficientă! (sursa)