Ioan Mang, deputat PSD Bihor: Anul acesta s-au împlinit 105 ani de la Marea Unire și se vor împlini 34 de ani de la Revoluția din 1989.
În toată această perioadă, românii au trăit 51 de ani în dictatură sau război, din 1938 până în 1989 și 54 de ani într-un regim democratic deși, să ne aducem aminte, femeile au primit drept limitat de vot abia în 1929 și, pentru cele care împliniseră 30 de ani, drept general de vot în 1938. Doar că 1938 a însemnat și începutul primei dictaturi, cea regală, astfel încât ele nu au putut vota liber decât din 1990. E de gândit!
Avem în urma noastră, așadar, jumătate de secol de totalitarism și jumătate de secol de libertate în diverse forme pentru că, așa cum am văzut în vremea pandemiei, linia dintre libertatea de a alege și opusul ei, în cadrul unui stat european și democratic, poate deveni uneori extrem de subțire și poate genera abuz și hoție, așa cum a fost, se pare, cazul achiziției mamut de vaccinuri inutile.
Ei bine, în acest stat european și democratic, vreau să semnalez un nou pericol la adresa libertății românilor, mai ales în contextul alegerilor pentru Parlamentul European, de peste șase luni, alegeri foarte importante pentru viitorul României! Este vorba despre libertatea de a fi patriot, de a dori binele țării tale și al poporului tău!
Când PSD a venit cu ideea de a renegocia prevederi absurde din PNRR, care ar fi condamnat pensionarii la sărăcie vreme de decenii, o parte dintre politicienii de ”dreapta”, dar și din media, le-a spus că nu e posibil. Și iată că a fost posibil!
Când premierul Ciolacu a lansat ideea de patriotism economic, adică, așa cum face orice țară normal pentru susținerea producătorilor români, i-au sărit în cap tot felul de dătători cu părerea.
Când am solicitat o linie mai dură față de abuzul austriecilor în cazul Schengen, iarăși, românilor li s-a spus, de unii politicieni, că nu e bine să stăm noi drepți și fermi, cu adevărul de partea noastră!
Acum, începem să auzim deja, tot mai des, de la aceiași politicieni, dar și în media, că ar fi periculos să dezbatem teme legate de patriotism, de rolul și locul României în UE, asta în vreme ce toți ceilalți parteneri europeni exact asta fac: își susțin și își urmăresc cu ferocitate, uneori, interesele la Bruxelles.
Ei bine, stimați colegi, eu cred că dimpotrivă, cu atât mai mult cu cât purtăm pe umeri nedreptatea dosarului Schengen, avem mare nevoie în următoarele luni să dezbatem teme și priorități naționale pentru o Românie europeană.
Eu cred că dacă, așa cum vor unii, vom trimite în Parlamentul European oameni care nu se simt patrioți, atașați intereselor legitime ale țării lor, vom comite un act de trădare. Acei oameni, dacă vor ajunge acolo, așa cum s-a dovedit și în trecut, vor servi oricui altcuiva, dar nu României!
Mă limitez acum la a semnala acest pericol, încercarea unora de a da patriotismului conotații negative, și de a vă invita pe toți, în următoarele săptămâni, să reflectați la rolul patrioților români, bărbați și femei, în ultimul secol, la ce ar fi însemnat România fără ei și fără ele. Vă invit să decideți, liberi, dacă viitorul României europene este cel al unei țări șterse, fără personalitate, fără proiect, sau dacă, așa cum își dorește majoritatea românilor, iar cifrele confirmă acest lucru, vom promova o țară ambițioasă și puternică, care vrea și poate să se afirme în Europa, să își apere interesele și să facă parte din procesul de decizie, nu din grupul fără onoare al simplilor executanți, bucuroși pentru că și-a făcut doamna von der Leyen o poză cu noi.
Declarație politică, 05.12.2023, Camera Deputaților