Ioan Mang, deputat PSD Bihor: În perioada 19-21 iunie, în calitate de vicepreședinte al Comisiei pentru Industrii și Servicii din Camera Deputaților, alături de colegii mei Bende Sandor, președintele Comisiei, Denisa Neagu, secretarul Comisiei și Claudiu Manta, membru, precum și doamna Elena Burcioagă, consilier la Direcția pentru relații externe din Camera Deputaților, am efectuat o vizită de lucru în Polonia la invitația SEJM-ului Republicii Polonia.

Prima întâlnire a fost cu domnul Marek Suski, președintele Comitetului pentru Energie, Climă și Activele Statului. La discuții au participat membri ai acestui Comitet, deputați din toate formațiunile politice ale SEJM-ului (echivalentul Camerei Deputaților).

Discuțiile s-au referit la tranziția energetică și renunțarea la combustibilii fosili, accelerarea producerii de energie din surse regenerabile; eficiența energetică; și reactoarele modulare de mici dimensiuni.

Pe lângă aceste subiecte, noi am ridicat și problema sprijinului Parlamentului Polonez pentru aderarea României la spațiul Schengen, mai ales că în primul semestru al anului viitor Polonia va asigura Președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene. Toți cei prezenți, reprezentanți atât ai fostei puteri cât și ai noii puteri guvernamentale din Polonia, și-au exprimat sprijinul lor și regretul că această problemă nu a fost încă rezolvată.

După discuții, domnul Marek Suski ne-a invitat să vizităm clădirile SEJM-ului și desigur și sala de plen a acestui for democratic al Poloniei.

La finalul primei zile, am avut o întâlnire cu doamna deputat Barbara Bartuś, președinta Grupului de prietenie Polonia – România (SEJM-ul din Polonia și Camera Deputatilor din România). Doamna Barbara Bartuś este și președinte al Delegației Sejm-ului și Senatului Republicii Polone la Adunarea Parlamentară a OSCE. La discuții au participat și deputați ai SEJM-ului membri ai Grupului de prietenie Polonia-România. Discuțiile au vizat colaborarea dintre cele două Parlamente și necesitatea reluării discuțiilor între Grupurile de prietenie ale celor două camere parlamentare.

A doua zi a vizitei în Polonia, însoțiți de mai mulți deputați din Comitetul pentru Energie, Climă și de președintele Comitetului, domnul Marek Suski, ne-am deplasat cu trenul la Krakovia pentru a vizita ​o unitate de transformare a deșeurilor menajere nereciclabile în energie (Waste-to-Energy Plant). A fost prezentă la această vizită și doamna Anita Sowinska, ministru secretar de stat la Ministerul pentru Clima și Mediu din Guvernul Poloniei.

Am văzut aici o unitate în care 245.000 de tone de deșeuri nereciclabile, cât se colectează anual de la cei aproape 800.000 de locuitori ai orașului, sunt folosite într-o instalație foarte modernă, nepoluantă, pentru a produce 100.000 MWh energie electrică și 278.000 MWh energie termică, adică 12% din necesarul de consum al orașului Krakovia. În acest mod se rezolvă nu numai producția de energie electrică și termică ci și eliminarea gropilor de gunoi. Investiția a fost prima de acest gen în Polonia dar în prezent mai sunt încă 4 și se are în vedere realizarea a încă 25 de astfel de instalații în toată Polonia. Oare la noi, în România, de ce nu se folosesc astfel de unități în toate județele noastre și desigur și în București. Instalația din Krakovia este a municipalității, a costat 160 milioane euro din care 60% au fost fonduri europene!

Voi mai reveni asupra acestui subiect, foarte interesant și mai ales foarte util.

De precizat că trenul de persoane circulă între Varșovia și Krakovia cu 160km/h. Și ei au avut probleme cu viteza trenurilor, dar pentru trenurile de călători problema este deja rezolvată pe liniile importante, lucrându-se acum pentru a dezvolta toate liniile, urmând ca apoi să se treacă la modernizarea și a liniilor pentru transportul de marfă!

Ultima zi a vizitei noastre a fost dedicată întâlnirii cu ambasadorul României în Polonia, domnul Cosmin Onisii, discuțiile referindu-se la necesitatea sprijinirii producătorilor români pentru a fi mai prezenți pe piața din Polonia, atât cu investiții cât și cu produsele românești.

sursa – ioanmang.ro

Articolul precedentBREAKING – Ciolacu anunță sesiune extraordinară a Parlamentului pentru legea care va permite eutanasirea sau împușcarea urșilor din „zonele cu risc foarte mare”
Articolul următorAnglia se califică dramatic în finala EURO 2024 – Watkins declanșează nebunia la Dortmund / Urmează finala cu Spania de la Berlin