Proiectul de lege privind alocațiile copiilor a fost votată marți de deputații din comisia de muncă în forma adoptată deja de Senat, care prevede o majorare în raport cu rata inflației, și nu cu 20 %, așa cum a promis PNL.
Proiectul urmează să intre miercuri la votul final al plenului Camerei Deputaţilor.
Preşedintele Comisiei de muncă de la Camera Deputaţilor, Oana Ţoiu, a estimat că la 1 ianuarie 2022 alocaţia pentru copii ar putea creşte cu puţin peste 10 lei.
“Următoarea majorare a alocaţiilor o să fie în ianuarie 2022 cu rata de inflaţie de la acest moment. Vreau să clarific că niciuna dintre modificările realizate astăzi la comisie nu prevede micşorarea alocaţiilor, aşa cum a mai fost menţionat în parte din dezbaterile din comisie şi în spaţiul public. Niciuna dintre prevederile şi niciuna dintre propuneri nu se referea la micşorarea alocaţiilor. Ceea ce a fost astăzi adoptat în Comisia de muncă şi protecţie socială confirmă punctul de vedere al Guvernului României şi este ritmul de creştere al alocaţiilor. A fost modificat similar cu amendamentele adoptate în Senat, indexarea de la 20% care urma să aibă loc în iulie anul acesta cu indexarea cu rata inflaţiei de la 1 ianuarie 2022”, a spus Ţoiu, la Palatul Parlamentului.
Majoritatea PNL-USR-UDMR din Senat a adoptat deja, cu amendamente, Legea de aprobare a OUG 123/2020 prin care Guvernul Orban (cu Florin Cîţu ministru al Finanţelor) a eşalonat dublarea alocaţiilor.
Prin modificările făcute, coaliţia de guvernare a anulat acordarea tranşelor de majorare din calendarul propus iniţial. Mai exact, nu se mai acordă majorările prevăzute pentru 1 iulie 2021.
Anterior, în Senat, Comisiile juridică şi de muncă au acordat raport de admitere cererii de reexaminare a preşedintelui Klaus Iohannis pentru reexaminarea Legii de respingere a OUG 123/2020 şi au propus plenului o lege de admitere a Ordonanţei.
Potrivit Agerpres, plenul Senatului şi-a însuşit amendamentele aduse OUG 123/2020 de senatori, astfel că alin (4) şi (5) ale articolului 3 din OUG 123/2020 prevăd că “pentru anul 2021, majorarea prevăzută la alin. 3 se aplică începând cu drepturile aferente lunii ianuarie. Începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2022, cuantumul alocaţiei de stat pentru copii se indexează anual, din oficiu, cu rata medie anuală a inflaţiei”.
În forma Guvernului, alin (4) şi (5) ale articolului 3 stipulau că ″în perioada 1 ianuarie 2021-1 iulie 2022, majorarea prevăzută la alin. (3) se aplică de două ori pe an, respectiv începând cu drepturile aferente lunii ianuarie şi drepturile aferente lunii iulie a fiecărui an. Începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2023, cuantumul alocaţiei de stat pentru copii se indexează anual, din oficiu, cu rata medie anuală a inflaţiei”.
Confuzia de marți a deputaților din comisia de muncă a fost semnalată și de deputatul PSD Adrian Solomon.
”Trebuie să supuneți la vot nu legea, nu ordonanța, ci cererea de reexaminare. Cererea de reexaminare spune clar că trebuie să adoptăm această ordonanță. Dacă noi adoptăm cererea de reexaminare, înseamnă că adoptăm ordonanța. Dacă respingem cererea, respingem ordonanța. Vă rog să fiți cât se poate de exactă, ce supuneți la vot.” – a spus parlamentarul PSD.
”Ordonanța își propunea – în iulie, anul trecut, când a fost dată – ca din august 2020 până în iulie 2022 să realizeze acea dublare. Adică de la 150 lei să ajungă 300 lei. Cuantumul astăzi este 214 lei. Dacă se dă la 1 iulie va fi 240. Se dă la 1 ianuarie, va fi 270. Dacă se mai dă la 1 iulie, va fi 300 de lei. Voi, în ianuarie, va trebui să dați 20 % din calendarul deja aprobat la aliniatul anterior, și rata inflației, adică 25 %. Pe când, în Ordonanța 123 își propunea ca după încheierea calendarului să se intre într-un ritm de creștere previzibil, care este rata inflației” – a mai spus social-democratul.
Cu toate acestea, președintele de ședință, deputatul USR Oana Țoiu, a spus la vot ”cererea de reexaminare a președintelui României pentru legea privind respingerea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 123/2020 pentru modificarea art. 3 din legea 61 din 1993 privind alocația de stat pentru copii, propunere de aprobare”. (sursa)