Vești bune pentru milioane de români acum, la început de an. Guvernul se pregătește să introducă, anul acesta, salariul minim european.
Este vorba despre o directivă europeană care trebuie transpusă în legislația națională până pe data de 15 noiembrie a acestui an.
Uniunea Europeană vrea să stabilească un “salariu minim european”, care nu va avea însă aceeași valoare în toate țările.
Acest lucru nu înseamnă că toate țările din Uniunea Europeană vor avea același salariu minim garantat pe țară, ci fiecare stat trebuie să găsească o soluție pentru a reduce riscul de sărăcie în rândul angajaților și pentru ca aceștia să aibă salarii decente.
Pentru România vorbim despre trei variante analizate în acest moment la Ministerul Muncii.
În primul rând, vorbim despre o indexare cu rata inflației.
Apoi, salariul minim garantat pe țara ar putea fi majorat și în funcție de coșul minim de cumpărături, însă această variantă este puțin probabilă, având în vedere că nu există informații actualizate.
Și nu în ultimul rând, este vorba despre majorarea salariului minim în funcție de salariul mediu pe țară. Vorbim despre 50% din acest venit şi cel mai probabil se va merge pe această variantă.
Având în vedere că salariul minim în România tocmai ce a crescut la 1 ianuarie 2024 și se pregătește o nouă majorare în toamnă, în realitate va însemna o creștere de 40-50 lei net.
Cum a apărut inițiativa implementării salariului minim european
Directiva 2041/2022 privind salariul minim adecvat în UE a fost adoptată în 2022 de Parlamentul European, iar din momentul intrării în vigoare a acesteia (octombrie 2022), statele membre au avut la dispoziție doi ani pentru a transpune prevederile acesteia în legislația locală.
Momentul “zero” al inițiativei a fost anul 2017, când întreg ansamblul instituțional al Uniunii Europene a proclamat Pilonul european al drepturilor sociale.