PSD se angajează să susțină interesele naționale ale României în cadrul politicilor de coeziune ale Uniunii Europene, cu scopul de a asigura o dezvoltare sustenabilă și competitivă. Un obiectiv esențial este menținerea principiului managementului partajat în politica de coeziune post-2027.
„Acest principiu, prin care responsabilitatea gestionării programelor europene este împărțită între Comisia Europeană și autoritățile naționale, va rămâne o linie roșie pentru România, contribuind la un control eficient asupra alocării resurselor”, a precizat Gabriel Traian Ghilea, subsecretar de stat în cadrul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației și candidatul PSD Bihor la Senatul României.
Potrivit acestuia, pentru a dezvolta infrastructura, PSD promovează alocările financiare specifice, similare Fondului de Coeziune actual, direcționate către îmbunătățirea rețelelor de transport și infrastructurii de bază, esențiale pentru stimularea economiei.
De asemenea, PSD intenționează să promoveze eligibilitatea întreprinderilor mari pentru accesarea finanțărilor europene, astfel încât industria românească să își dezvolte tehnologii competitive.
„Această inițiativă are scopul de a consolida sectorul industrial și de a sprijini inovația și creșterea economică pe termen lung”, a mai precizat Ghilea.
Simplificarea și eficientizarea procedurilor reprezintă un alt pilon important al strategiei PSD.
„Se va solicita Comisiei Europene simplificarea regulilor de acordare a ajutorului de stat și revizuirea directivelor în achizițiile publice. Astfel, dorim să flexibilizăm normele pentru o mai bună coerență și corelare a prevederilor, alături de profesionalizarea domeniului prin asigurarea unei expertize adecvate. Până la finalul anului 2028 vom realiza toate plățile aferente programelor 2021-2027 și un grad de absorbție al fondurilor primite de la Comisia Europeană de 90%, din alocarea totală de 31,35 miliarde de euro. Astfel, în 2029 vom reuși rambursarea efectivă și integrală a tuturor fondurilor de la Comisia Europeană și un grad de absorbție de 100%”, a asigurat subsecretarul de stat în cadrul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.
90% grad de absorbție al fondurilor de coeziune și utilizarea integrală a alocării din PNRR
În ceea ce privește Mecanismul de Redresare și Reziliență (PNRR), Guvernul Marcel Ciolacu susține extinderea termenului de implementare cu cel puțin un an, până la 1 decembrie 2027. Acest lucru va facilita utilizarea integrală a fondurilor, maximizând impactul investițiilor asupra economiei naționale.
„Pentru perioada 2025-2028, PSD urmărește ca România să absoarbă peste 65 de miliarde de euro din fonduri europene, cu ținte specifice precum: un grad de absorbție de 90% al fondurilor aferente politicii de coeziune 2021-2027 și utilizarea integrală a alocării din PNRR, echivalentă cu 28,5 miliarde de euro. De asemenea, avem în vedere ca până în 2028 să folosim 30% din Fondul Social pentru Climă, în valoare de 5-6 miliarde de euro disponibili până în 2032”, a mai explicat Gabriel Traian Ghilea.
Prin aceste măsuri, a mai punctat Ghilea, se estimează realizarea unor obiective concrete, cum ar fi: sprijinirea a 27.000 de firme, dezvoltarea infrastructurii de cercetare pentru 2.000 de cercetători și instalarea a peste 1.250 MW de capacități noi de energie regenerabilă.
De asemenea, PSD urmărește construirea, modernizarea și reabilitarea a 3.000 km de cale ferată și drumuri, inclusiv autostrăzi, precum și construirea a 7.000 de locuințe pentru grupuri vulnerabile. Această viziune social democrată conturează o Românie mai puternică, capabilă să își susțină interesele la nivel european și să reducă decalajele de dezvoltare prin politici de coeziune bine implementate și eficiente.
Bani europeni prin Interreg VI-A
Subsecretar de stat în cadrul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației responsabil cu cooperarea transfrontalieră, Grabiel Traian Ghilea aduce și vești importante privind dezvoltarea sustenabilă și consolidarea cooperării regionale.
”În sesiunea Comitetului de Monitorizare al Programului Interreg VI-A România-Ungaria, desfășurată pe 8 noiembrie 2024, am aprobat 18 proiecte sub Prioritatea 1, cu o alocare totală de 21,78 milioane de euro din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR). Proiectele se concentrează pe promovarea energiei regenerabile (7,94 milioane de euro), adaptarea la schimbările climatice și prevenirea riscurilor de dezastru (3,51 milioane de euro) și protejarea naturii, biodiversității și infrastructurii verzi (10,32 milioane de euro)”, a ținut să precizeze Ghilea.
Județul Bihor este lider în atragerea fondurilor europene, beneficiind deja de 40 de proiecte în sesiuni anterioare. Acestea au vizat infrastructura, sănătatea, educația, sportul, turismul și cultura, contribuind la creșterea atractivității economice și turismului, revitalizarea patrimoniului și îmbunătățirea serviciilor locale.
„Pentru sesiunea 2021-2027, există un interes ridicat pentru consolidarea legăturilor transfrontaliere, cu 170 de propuneri de proiecte depuse. Bugetul alocat acestei perioade este de 175,9 milioane de euro, dintre care 140,75 milioane provin din FEDR”, a precizat candidatul PSD pentru Senat.
Un alt punct de referință este lansarea Apelului pentru Operațiuni de Importanță Strategică, cu un buget de 70,38 milioane de euro. Acest apel vizează proiecte de amploare, cu impact semnificativ asupra dezvoltării regionale și tranziției ecologice.
„Aceste inițiative europene promovează dezvoltarea durabilă a Bihorului, contribuind la dezvoltarea infrastructurii locale și creând oportunități economice. Prin utilizarea acestor fonduri, stimulăm creșterea economică, sprijinim antreprenoriatul și generăm noi locuri de muncă mai bine plătite. Proiectele strategice sporesc vizibilitatea internațională a regiunii noastre, consolidându-i poziția de lider în implementarea fondurilor europene”, a concluzionat Gabriel Traian Ghilea.
(articol susținut de PSD Bihor – CMF 11240017)