Alianţa de stânga Noul Front Popular se află în frunte în turul al doilea al alegerilor legislative din Franţa, cu 33%, în faţa coaliţiei preşedintelui Emmanuel Macron, cu 25% şi a extremei drepte, care s-a situat pe locul al treilea, cu 22%. Primele estimări ale institutelor de sondare conturează o surpriză de proporții.
Totuși, niciunul dintre cele trei blocuri nu a obținut majoritatea absolută în Adunare, potrivit estimărilor, calculele pentru guvernare fiind astfel foarte complicate.
Premierul Gabriel Attal a anunțat că luni dimineață îi va prezenta demisia președintelui Emmanuel Macron. Iar Macron a cerut timp să analizeze înainte de a decide asupra guvernului care ar putea fi format.
În turul întâi, pentru prima dată, Rassemblement National (RN), formaţiunea lui Marine Le Pen, s-au impus, învingând alianţa stângii, precum şi tabăra prezidenţială, de aceea rezultatele turului doi depășesc orice așteptări.
Iată cele mai importante evenimente din turul doi al alegerilor din Franța:
- Macron cere timp – Preşedintele francez Emmanuel Macron va avea nevoie de timp pentru a examina rezultatele alegerilor legislative de duminică şi structura noii Adunări Naţionale înainte de a decide asupra guvernului care ar putea fi format, a anunţat duminică seara Palatul Elysee. “În rolul său de garant al instituţiilor noastre, preşedintele se va asigura că alegerea suverană a poporului francez este respectată”, a precizat acesta, conform DPA şi EFE. Palatul Elysee a mai precizat că va trebui să fie atins numărul de deputaţi necesar pentru o majoritate absolută, relatează BFMTV. Macron urmează să se deplaseze luni la Washington pentru a participa la summitul NATO care se va încheia joi.
- Stânga nu vrea coaliție cu centriștii lui Macron – În urma victoriei surprinzătoare a alianţei de stânga Noul Front Popular (NFP) în alegerile parlamentare anticipate din Franţa, liderul socialiştilor, Olivier Faure, s-a pronunţat împotriva unei alianţe guvernamentale cu tabăra centristă a preşedintelui Emmanuel Macron, relatează DPA. Nu ar trebui să existe o “coaliţie a contrariilor” care să continue politicile lui Macron, a declarat Faure.
- Premierul și-a anunțat demisia – Premierul Gabriel Attal a anunțat că luni își va prezenta demisia președintelui Macron, informează Le Figaro. „În această seară, nicio majoritate absolută nu poate fi condusă de extreme datorită hotărârii noastre și forței valorilor noastre, suntem în picioare. Avem de trei ori mai mulți deputați decât au dat estimările la începutul acestei campanii. (…) În această seară, grupul politic pe care l-am reprezentat în această campanie nu are majoritate, îmi voi depune mâine dimineață demisia președintelui Republicii”, a anunțat, duminică, Gabriel Attal.
- Reacția extremei dreapta – Jordan Bardella, președintele Rassembelment National (RN), le-a mulțumit votanților partidului și a spus că “se conturează alianțe ale dezonoarei și periculoase, care pun țara în mâinile extremei stânga”.
- Fără comentarii de la Macron – Președintele Emmanuel Macron nu va susține nicio declarație de presă, în această seară, a informat Palatul Elysee. Potrivit unei surse din anturajul acestuia, Macron ar fi spus că ”blocul central este viu” și a îndemnat la prudență, deoarece rezultatele nu răspud la întrebarea „cine guvernează”, relatează AFP.
- Stânga îi cere lui Macron să accepte înfrângerea – Liderul Partidului La France Insoumise (LFI, stânga radicală), Jean-Luc Mélenchon, a spus, după anunţarea rezultatelor, că „am smuls un rezultat despre care ni se spunea că este imposibil. Este o ușurare uriaşă pentru o mare parte a ţării”. De asemenea, îi cere lui Macron să își recunoască înfrângerea: ”Preşedintele trebuie să se încline şi să-şi accepte înfrângerea. Premierul trebuie să plece. Preşedintele trebuie să cheme Noul Front Popular să guverneze”.
Victorie a stângii, în turul doi – Noul Front Popular (NFP) a obţinut cele mai multe mandate în turul doi al alegerile legislative anticipate din Franţa, cu 180-215 mandate, potrivit Insitutului de sondare Ifop, relatează Le Figaro. Partidul lui Macron și aliații săi se clasează pe locul al doilea, cu 150-180 de mandate, în timp ce partidul Adunarea Națională (extrema dreapta) și aliaţii săi sunt creditaţi cu 120-150 de mandate. Partidul Les Républicains (LR, dreapta) şi alte formaţiuni de dreapta urmează să obțină 60-65 de mandate. Diverse formaţiuni de stânga sunt creditate, la rândul lor, cu zece mandate.
citiți mai multe pe spotmedia.ro