Rezultatele oficiale ale alegerilor locale și pentru Parlamentul European din 9 iunie indică o victorie clară a Partidului Social Democrat. Indiferent cum ar încerca unii să numere, să re-numere sau să „analizeze” voturile exprimate de români, cifrele nu mint: PSD are cele mai multe voturi politice, cei mai mulți președinți de Consiliul Judeţean, cei mai mulți primari și numărul cel mai mare de consilieri locali!

Conform datelor disponibile, la votul politic pentru Consiliile Județene, de la 29,3% în 2020 am ajuns acum la peste 32%, adică cu peste 800000 de voturi în plus; la votul pentru consiliile locale, PSD are 34,56% din voturi; la alegerile pentru funcțiile de primar 36,66%, iar la președinții de Consilii Județene, datele parțiale indică o victorie cu 36,18%. Trebuie subliniat că această victorie electorală categorică a fost reușită în condițiile unei prezențe ridicate la vot și după doi ani și jumătate de guvernare în condiții de criză și cu un război la granița țării.

Practic, românii au legitimat prin vot actul de guvernare al PSD, au reconfirmat legitimitatea premierului Marcel Ciolacu și a cabinetului său, demonstrând că PSD este un factor de stabilitate în plan politic și economic. Am primit un vot de încredere important atât în privința administrației publice locale, cât și în planul guvernării României într-o coaliție cu PNL privită de mulți ca fiind nefirească, și care astăzi, iată, își arată viabilitatea.

Referitor la decizia strategică a PSD de a merge în alianță cu PNL în alegerile europarlamentare, votul românilor a dovedit că această decizie a fost una apreciată: am reușit să câștigăm alegerile și, mai mult decât atât, am reușit și să limităm la maxim valul extremist și eurosceptic, care a făcut ravagii în alte țări europene cu democrații mult mai consolidate.

Acest scor extraordinar, de 50%, ne arată că românii au votat masiv pentru stabilitate și pentru Uniunea Europeană. Totodată, este remarcabil rezultatul din diaspora, acolo unde Alianța PSD-PNL s-a plasat pe primul loc, iar curentele eurosceptice pe ultimele locuri.

Prin acest vot dat Alianței PSD-PNL la europarlamentare, România își poate consolida poziția în cadrul Uniunii Europene și chiar mai mult decât atât, putem să ieșim mai puternici și mai influenți în planul instituțiilor europene în urma negocierilor pentru funcțiile de demnitate publică ce se vor decide în următoarea perioadă.

În final, aș mai adăuga un singur lucru: victoria electorală din 9 iunie trebuie confirmată și în următoarele ”bătălii” politice din acest an, mă refer la alegerile prezidențiale și parlamentare. Rămânem mobilizați și ne pregătim temeinic să câștigăm și aceste două alegeri foarte importante pentru viitorul României. Este datoria noastră față de oameni să continuăm lupta! Pentru că, până la urmă, acesta este cel mai important lucru și asta va fi și de astăzi înainte. Despre și pentru români.

sursaDeclarație politică, Senatul României, 18.06.2024

Articolul precedentDestinații de vacanță: Ruta Sfântului Ladislau – 20 de obiective pline de legende în opt județe, dintre care patru sunt în Bihor / O poveste puțin cunoscută de români
Articolul următorClujean la Oradea: ”E frumos, dar și la voi e scump. Berea e la nivel de Cluj!”