Constructorul român UMB oprește lucrările pe Autostrada Transilvania A3 și pe Autostrada Unirii A8 din cauza unor probleme financiare, scriu unele publicații citând capturi din unele discuții atribuite unor muncitori și publicate anonim pe Facebook. Compania de Autostrăzi acuză că este vorba de o informație falsă și că, în șantiere, constructorul este mobilizat, iar oprirea activității pe unele proiecte ține de programul normal de pauză pe care compania îl are.

Discuția din spațiul public legat de o încetare a activităților de construcție pe șantierele de autostrăzi din țară ale UMB vine după ce pe pagina de facebook „Drum Expres Focșani-Brăila-Constanța” au fost postate capturi de ecran cu discuții atribuite unor muncitori.

Discuții pe Facebook: „A încetat orice plată… nu se mai fac comenzi… s-a blocat tot financiar”

Potrivit discuțiilor, neasumate și care nu oferă detalii de identitatea celor care scriu, compania UMB a blocat plățile pentru șantierele de care de ocupă: A3, Autostrada Transilvania și A8, Autostrada Unirii. O referire se face și la Drumul Expres Craiova – Pitești, acolo unde UMB lucrează să finalizeze ultimul tronson.

„A încetat orice plată… nu se mai fac comenzi… s-a blocat tot financiar și pe A8 s-a spus că vor intra mai devreme cu o săptămâna în vacanță, pe termen nedeterminat, deși vacanța era de o săptămână”, apare scris într-unul din mesajele distribuite pe Facebook.

Tot în aceleași mesaje se spune că diurnele șoferilor nu ar mai fi plătite, iar muncitorii nu au primit calificări referitor la plata salariilor. „Vom vedea săptămâna viitoare ce se va întâmpla, fiind 15 zi de salariu”, se arată într-unul dintre mesaje.

CNAIR: „A fost fake news”

Compania de Autostrăzi a reacționat și a infirmat informațiile, precizând că UMB intră într-o pauză programată de o săptămână.

„A fost fake news. Compania lucrează. Au 7.000 de oameni pe toate șantierele. Dar săptămâna viitoare sunt în săptămâna de pauză, conform programului clasic deja al UMB. Constructorul lucrează trei săptămâni non-stop și o săptămână ia pauză. Iar cineva, nu se știe cine și de ce, a încercat să inducă ideea că ar abandona șantierele”, a declarat pentru HotNews.ro Alin Șerbănescu, reprezentantul CNAIR.

„Este falsă informația”, a reacționat și ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu. Acesta a făcut și el referire la cei 7.000 de oameni mobilizați la zi în șantierele UMB din țară.

Grindeanu a spus, însă, că speră ca cine va veni la șefia Ministerului Transporturilor după el să se preocupe de finanțarea proiectelor în derulare și cele în pregătire.

HotNews.ro a încercat să-l contacteze pe omul de afaceri Dorin Umbrărescu, dar și conducerea UMB Grup pentru a afla mai multe informații, dar până la momentul publicării acestui articol nu am primit un răspuns.

UMB, cu facturi de 500 de milioane la zi, dar încă în termen

Surse din minister au transmis HotNews.ro că în momentul de față UMB este cel mai bine plătit constructor la zi din România, având contractate și cele mai multe proiecte de drumuri și autostrăzi.

Astfel, numai în acest an firmele din grupul UMB au primit plăți de aproape 2 miliarde de lei, iar facturile deschise la zi se apropie de jumătate de miliard, dar ele încă nu au termen de scadență.

Irinel Scrioşteanu, secretar de stat în cadrul Ministerului Transporturilor, a declarat și el, citat de Economedia: „Nu avem la această dată plăţi restante către constructorii de autostrăzi, iar pauza de pe şantierele UMB este una normală şi programată în sistemul lor de lucru”.

Grupul UMB (UMB Spedition, Tehnostrade, SA&PE Construct) este cel mai mare constructor din țară, având contracte semnate pe mai bine din jumătate din totalul proiectelor de autostradă și drumuri expres în derulare în țară.

Printre marile proiecte unde este angajat UMB se numără: șantierele A7 din Moldova, de la Buzău și până la Pașcani și mai departe spre Suceava, pe Autostrada „Unirii” A8 tronsoanele de la Moțca la Târgu Neamț și Pipirig, dar și tronsoanele scumpe de munte Ditrău – Grințieș și Sărățeni – Joseni, autostrada A0 Nord, Lotul 4, DrumuL expres DEx12 Craiova – Pitești, lotul 4, Autostrada Transilvania A3, tronsonul de la Nădășelu la Zimbor și Poarta Sălajului, precum și pe A1 Margin – Holdea, celebrul lot lipsă unde se construiesc „tunelurile pentru urși”. (sursa)

Articolul precedentGrindeanu: O decizie privind un guvern alături de PNL şi UDMR, după 18 mai, revine Consiliului Politic Naţional / Vom spune fiecare cu argumente pro sau contra dacă merită. În primul rând, dacă ne cheamă cineva să facem parte dintr-o coaliţie