O modă periculoasă face tot mai multe victime şi printre români. Un tratament pentru diabet este luat după ureche de cei care vor să slăbească peste noapte. Medicii atrag atenţia că o dată cu dispariţia kilogramelor în plus, apar alte probleme: îmbătrânire prematură, dureri de stomac, de cap şi chiar psihoză. Mai mult, şi la noi şi în alte ţări, cei care folosesc tratamentul pentru cure de slăbire i-au lăsat fără medicamente pe bolnavii de diabet.
După o viaţă în care dietele stricte i-au dictat fiecare zi, o tănără de 30 de ani, a găsit ceea ce credea a fi “tratamentul minune”. Medicamentul Ozempic destinat diabeticilor. A pierdut rapid kilograme, dar acum luptă cu efectele adverse.
“Tratament minune” pentru slăbit, cu reacţii adverse
“Le-am luat timp de trei luni, am slăbit în jur de 15 kilograme. A început cu senzaţii de greaţă permanentă, cu slăbiciune. A trebuit să conştientizez că pastilele mi-au făcut asta. După ce am întrerupt, au început să dispară şi simptomele”, povesteşte Ana Maria.
Şi Gabrielei, medicamentul i-a făcut mai mult rău decât bine: “De 3 luni iau și nu am simţit nimic, ba chiar am pus 3 kg. Am încredere ca voi slăbi de cum încep cu doza de 1 mg. Trebuie să înțelegem că nu face o minune”.
Medicamentul pentru diabet i-a tentat pe mulţi
Pe un grup de Facebook din care fac parte 1.500 de persoane, tinerii îşi împărtăşesc experienţa cu acest medicament. Kilogramele în plus se plătesc cu dureri de stomac, de cap şi chiar tulburări psihotice. “Efectele adverse sunt de cele mai multe ori cele digestive. De reglă apar după prima doză. Cele mai frecvente sunt greaţa, însoţită de vărsături, sau cu dureri care ar putea să mimeze o pancreatită acută”, a explicat Cosmin Pena, diabetolog.
În plus, faţa îmbătrâneşte prematur, iar mulţi pacienţi au nevoie de intervenţii chirugicale. “Când vorbim de pierderea masivă a mai multor kilograme într-un termen scurt, grăsimea din tot corpul, dar mai ales de la nivlul feţei se pierde. Cei tineri se comportă cumva ca o persoană vâstnică”, spune Alin Bortolini, chirurg estetician. “Pot fi şi situaţii în care trebuie să faci o intervenţie chirurgicală mai invazivă, gen ridicare de spâncene, chiar lifting facial, lipofiling, adică injectare de grăsime proprie”, adaugă Cristian Niţescu, chirurg estetician.
Bolnavii de diabet caută Ozempic pe piaţa neagră
În mod normal, medicamentul care reglează nivelul zahărului din sânge și al insulinei se vinde doar cu reţetă şi doar celor care au diabet de tip 2. Sunt însă medici care prescriu tratemtnul şi altora. Aşa se face că sunt farmacii care au rămas fără stocuri şi bolnavi de diabet care sunt nevoiţi să-l cumpere de pe piaţa neagră. “Acum este o problemă, nu se mai găseşte în farmacii şi nu suntem deloc încântaţi”, mărturiseşte o pacientă.
Sub formă de pastile sau injectabil, medicamentul ajunge să coste şi 1.500 de lei. “Am o cerere undeva de 20-25 de cutii de fiecare concentraţie pe lună. În general sunt doamne între 30 şi 40 plus, care au ajuns să aibă rata metabolismului scăzută”, spune Cătălina Ene, farmacist.
Dieta cu Ozempic, celebră în SUA
Trendul a plecat din Statele Unite. “Mi-a schimbat percepţia asupră mâncării. Nu doar că am slăbit peste 10 kilograme, dar am reuşit să îmi repar colesterolul”, povesteşte o femeie pe TikTok. “Greaţă, vărsături. Simt că nimeni nu vorbeşte de efectele adverse”. Moda declanşată pe TikTok a dus la o criză de astfel de tratamente în Statele Unite şi Australia (sursa)