ZF.ro: BCR, a doua cea mai mare bancă din România, şi Raiffeisen Bank, a cincea instituţie de credit după active, ambele controlate de grupuri bancare austriece, au convocat acţionarii să aprobe valoarea dividendelor, la scurt timp după ce BNR a ridicat restricţiile puse în contextul pandemiei COVID-19.
Iar BRD, a treia bancă din sistem, controlată de grupul francez Société Générale, urmează să facă un pas similar şi să convoace AGA după ce propunerea de dividende va primi aprobarea consiliului de administraţie.
Acţionarii BCR urmeză să aprobe dividende de 800,15 mil. lei, în timp ce în cazul Raiffeisen Bank suma alocată pentru dividende se apropie de 742 mil. lei. Banca Transilvania, liderul pieţei bancare locale, le-a plătit deja acţionarilor dividende de 500 mil. lei.
Băncile din România, unele controlate de grupuri financiare străine, au primit în a doua jumătate a lunii octombrie din acest an undă verde de la BNR să plătească dividende către acţionari după pauza din ultimii aproape doi ani impusă de efectele nefavorabile ale pandemiei de COVID-19. În aceste condiţii, urmează un val de plăţi de dividende de sute de milioane de euro din cuferele băncilor din România spre acţionarii din Austria, Franţa, Italia, Olanda sau alte ţări. Băncile din România au trimis în şapte ani la acţionari dividende de circa 2 mld. euro (10 mld. lei), conform BNR.
După reluarea distribuţiei de dividende, solvabilitatea poate scădea cu circa 2 puncte procentuale la nivelul întregului sistem bancar, după cum anticipează BNR.
În 2020, anul izbucnirii pandemiei, unele dintre băncile mari care se pregăteau să dea acţionarilor dividende din profiturile mari obţinute în 2019 au revenit asupra deciziilor şi s-au răzgândit, la recomandarea BNR, având în vedere şi impactul nefavorabil al crizei coronavirusului asupra economiei, şi au decis să folosească mare parte din profituri pentru consolidarea fondurilor proprii şi pentru investiţii.
Şi în 2021 a continuat limitarea privind distribuirea dividendelor aferente câştigurilor din 2020 sau 2019, iar băncile au putut să aloce cel mult 15% din câştigurile cumulate pe cei doi ani pentru dividende.
ìSupunem preaprobării în Comitetul Executiv şi în Consiliul de Supraveghere şi a aprobării de către Adunarea Generală a Acţionarilor următoarea propunere: – plata dividendelor în sumă de 800.146.928 lei, până cel tarziu la 31.12.2021î, se menţionează într-un document publicat de BCR.
În cazul Raiffeisen Bank România, controlată de grupul austriac cu acelaşi nume, directoratul propune AGA distribuirea de dividende pentru exerciţiile financiare 2019 şi 2020 în sumă totală brută de 741,96 mil. lei. Aceasta corespunde unui dividend brut total de 61.830 lei/acţiune.
„Având în vedere încetarea aplicabilităţii recomandării Băncii Naţionale a României cu privire la nedistribuirea de dividende, Directoratul Raiffeisen Bank S.A. propune Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor distribuirea de dividende aferente exercitiului financiar 2019 în sumă brută de 468.000.000 lei (ceea ce reprezintă un dividend brut în sumă de 39.000 lei/acţiune) şi, respectiv, dividende aferente exerciţiului financiar 2020 în sumă brută de 273.960.000 lei (ceea ce reprezintă un dividend brut în sumă brută de 22.830 lei/acţiune)î, potrivit unui raport al Raiffeisen. (ZF.ro)