Deficitul bugetar a ajuns pentru prima jumătate a anului 2024 la 3,61% din PIB, după o creștere de numai 0,21 puncte procentuale în luna iunie, potrivit informațiilor Profit.ro.
Nivelul înregistrat în primele șase luni nu este unul încurajator pentru ținta de deficit asumată pentru întreg anul 2024, de numai 5% din PIB (87, miliarde lei), însă un control mai bun pe perioada verii ar putea ajuta Guvernul să evite scenariile mai pesimiste, cum este estimarea recentă a UniCredit Bank, potrivit căreia deficitul va trece de 7% din PIB în acest an.
Cu un deficit de numai 0,21 pp, iunie este luna cu cea mai bună situație bugetară din 2024.
De ce este important: Perioada verii este de obicei una bună pentru bugetul statului, lunile iunie și iulie fiind istoric cu venituri la ANAF peste media lunară. Iulie, de exemplu, este luna în care în conturile statulu intră cea mai mare parte a veniturilor din dividende de la companii de stat. Tot o practică bugetară este și explozia cheltuielilor bugetare în ultimele două luni din an.
Noul cadru european privind corectarea deficitelor bugetare
UE a introdus în 2024 noi reguli referitoare la stabilitatea finanțelor publice ale statelor membre. Astfel, Comisia Europeană va derula negocieri bilaterale cu statele membre pentru a stabili un plan fiscal cu un orizont de minim 4 ani.
Acest plan poate fi extins până la 7 ani (cel mai probabil în cazul României) și încurajează investiții și angajamente de reformă.
Referințele din prezent în ce privește stabilitatea finanțelor publice rămân neschimbate: un nivel maxim al deficitului de 3% din PIB și un nivel maxim al îndatorării de 60% din PIB.
Printre noutăți, este prevăzută o ajustare minimă a deficitului bugetar cu 0,5 puncte procentuale pe an, dacă un stat se situează peste pragul de 3% din PIB.
Noul cadru include și un rol mai puternic pentru instituțiile fiscale independente (în România Consiliul Fiscal), dar și prevederi pentru o mai bună administrare a companiilor de stat. (profit.ro)