Până pe 27 mai, persoanele care au venituri din activități indepente trebuie să depună Declarația unică 2024. HotNews.ro a realizat un Ghid Video cu ajutorul consultantului fiscal Cornel Grama. Multă lume se întreabă dacă trebuie să bifeze anumite subsecțiuni.
Forin Barbuta: Una dintre ele este subsecțiunea I.3.1 „Date privind contribuția de asigurări sociale datorată” – CAS.
Important de precizat: nu toată lumea trebuie să bifeze acolo.
Cine trebuie să bifeze: cei care au estimat anul trecut venituri sub 12 salarii și în acest an au peste cele 12 din activități independente și drepturi de autor. Aici nu intră dividende, chirii, bursă, cripto.
Sunt și categorii care nu datorează CAS
„Cei care au estimat anul trecut peste 12 salarii și, în realitate, au sub 12 salarii acum, când trag linie. Dacă cumva au plătit, atunci nu li se restituie dar se ține cont la pensie”, a afirmat Grama.
Cine nu datorează CAS:
- Cei care sunt asigurați în sistemele proprii de asigurări sociale: avocați, notari. Ei contribuie la casa lor de asigurări.
- Cei care sunt pensionari: dacă obțin venituri din activități independente nu datorează CAS.
- Cei care au drepturi de autor și sunt salariați.
- Cei care potrivit legislației europene nu datorează contribuții de asigurări sociale în România.
Vezi în VIDEO cum completezi
Cine bifează I.3.2 – CASS
Această secțiune se adresează celor care au venituri din activități independente, drepturi de autor, chirii, investiții (bursă, dividende, dobânzi etc.).
„Cei care anul trecut au estimat sub plafonul de 6 salarii și, în realitate, au acum peste trebuie să bifeze acea căsuță”, a afirmat consultantul fiscal.
„Dacă au estimat anul trecut 6 salarii și acum au tot 6, nu mai bifează. Dacă au estimat 6 salarii și acum au estimat peste 12, deci li se schimbă plafonul, atunci ei trebuie să bifeze noul plafon la care au realizat ventiurile efectiv în 2023”, a explicat el.
*La fel se întâmplă și în cazul în care s-au estimat 12 salarii, dar s-au realizat peste 24.
„Dacă au estimat anul trecut peste 6 salarii, iar acum au sub 6 salarii și nu au fost salariați în 2023, aceștia datorează totuși contribuția de asigurări de sănătate la 6 salarii pentru că el anul trecut din momentul în care a depus Declarația unică, deja a beneficiat de asigurări de sănătate. Atunci chiar dacă venitul este sub plafon, el totuși datorează această contribuție și trebuie bifată în declarație”, a precizat Cornel Grama.
Vezi mai multe detalii în VIDEO
Cine nu datorează CASS
- Persoane care sunt exceptate de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate (din art 154 din Codul fiscal), adică elevi, studenți etc.
- Cei care conform acordurilor internaționale nu datorează contribuții de asigurări sociale de sănătate în România.
Ce salariu minim se ia în calcul pentru plata contribuțiilor
Salariul minim luat în calcul în 2024 pentru veniturile aferente anului 2023 este de 3.000 de lei (chiar dacă în cursul anului a fost mărit salariul minim la 3.300 lei, lucru confirmat chiar și de ANAF). Așadar, așa cum veți vedea și în Declarația unică, pentru plata contribuțiilor la sănătate și la pensie vor fi plafoanele de mai jos.
Pentru plata CASS:
• 18.000 lei
• 36.000 lei
• 72.000 lei
Pentru plata CAS:
• 36.000 lei
• 72.000 lei
În concluzie:
Dacă ai venituri între 18.000 – 36.000 lei/an, atunci CAS este zero (e opțional), dar trebuie să plătești CASS de 1.800 lei
Dacă ai venituri între 36.000 – 72.000 lei/an, atunci CAS este 9.000 lei, iar CASS de 3.600 lei
Dacă ai venituri mai mari de 72.000 lei/an, atunci CAS este 18.000 lei, iar CASS 7.200 lei
(Evident, la ce este sub 6 salarii minime se plătește doar impozitul pe venit).
Impozitul pe venit rămâne același: 10%. (HotNews.ro)