Tot mai des apar în presă titluri care pun sub semnul întrebării capacitatea UE de a se apăra singură, fără sprijinul SUA, în cazul unui conflict armat total cu Rusia.
Să ne prefacem că nu știm faptul să SUA mențin, în cadrul NATO, ca aliați esențiali, zeci de mii de soldați, baze militare, tehnică militară și de informații, arme nucleare (!) și altele, pe teritoriul UE. Doar aceste detalii fac întrebarea din titlu să pară stupidă, ORI motivată de niscaiva companii care au arme pe stoc precum au alții vaccinuri…
Dar să ne prefacem că nu știm, sau că SUA, indiferent de președintele lor (!), ar rămâne pasive la un atac rusesc asupra UE, aproape de soldații lor și aproape de armele lor nucleare!!… Să zicem.
Iată ce știm însă.
Conform unor date publicate anul trecut de Stockholm International Peace Research Institute, cheltuielile militare ale Rusiei, în 2022, erau de 86,4 miliarde de dolari, la o populație de 143 de milioane de locuitori și un PIB, în 2022, de 2,2 trilioane de dolari. Rusia totaliza 3,9% din cheltuielile globale de apărare.
În 2022, UE a avut un PIB de 16,7 trilioane de dolari, la o populație de de 448 de milioane de locuitori.
În primele 40 de state ale lumii după cheltuielile de apărare (România fiind pe locul 40 în lume), 10 sunt membre UE.
Dincolo de populație, ele cheltuiau, acum doi ani, peste 223 de miliarde de dolari pentru apărare, față de cele 86 de miliarde de dolari cheltuite de ruși. Cele zece state UE din top 40 totalizau 10% din cheltuielile globale de apărare, față de 3,9% pentru Rusia.
În aceste condiții, totuși, întrebare corectă este: dacă UE, cu o populație mai mare, un PIB mult mai mare și cheltuieli de apărare mult mai mari, nu ar fi în stare să se apere singură, teoretic, ipotetic și fantezist, de Rusia, unde mama naibii se duc banii cheltuiți pentru apărare?
Sau statele UE sunt în stare să se pună de acord asupra unor întrebări esențiale, precum de câte ori să se înșurubeze capacul de la pasta de dinți (glumă..), dar nu în privința apărării comune?
(sursa info)