Victoria Stoiciu, senatoare PSD, vicepreședintă a partidului și vicepreședintă a Comisiei pentru Drepturile Omului din cadrul Senatului a vorbit, marți, 1 iulie, într-un interviu acordat Ziare.com, despre dezechilibrul dintre numărul femeilor și cel al bărbaților în funcții politice, demontând totodată contraargumentele care se vehiculează atunci când se vorbește despre cotele de gen.
„Cred că se pot debloca prin presiune din partea femeilor din Parlament de la partidele politice, pentru unul dintre motivele pentru care stagnează este că există o rezistență, din partea organizațiilor, aici vorbim despre toate partidele, în a promova aceste legi, sub diverse pretexte. Inclusiv, se vehiculează această idee, totalmente greșită, că, dacă vom introduce cote, nu va mai fi încurajată meritocrația, și femeile vor fi promovate doar pentru că sunt femei. Este o idee falsă, care, de fapt, ascunde o situație destul de gravă”, spune Stoiciu.
Aceasta argumentează că, deși există femei competente, ele nu sunt promovate, pentru că bărbații care domină partidele preferă să le rezume la roluri de suport, nefiind niciodată asociate cu funcții de putere. „O astfel de lege i-ar obliga, într-un fel, pe decidenții bărbați, să se uite în jur și să se întrebe unde sunt femeile acelea competente, pentru că ele sunt invizibile.”
„Doi la mână, cred că este vorba și despre autopercepție, pentru că, în virtutea acestor roluri care au fost distribuite de societate, în care femeia e în rolul de sprijin, iar bărbatul în rolul decizional, femeile au internalizat aceste norme și, de multe ori, nu se văd nici pe ele însele în funcții de putere. O astfel de prevedere ar da mai mult curaj femeilor și le-ar împinge să facă un pas în față și să nu se mai plafoneze acolo unde sunt”, explică senatoarea PSD.
„Avem un grup, organizat de FILIA (n.red. organizație non-guvernamentală care luptă pentru drepturile femeilor), care aduce împreună femei, deputați, deputate, senatori și senatoare, de la toate partidele politice, care sprijină egalitatea de gen și promovarea drepturilor femeilor și într-un mandat de patru ani sper să reușim să mișcăm lucrurile înainte”, mai adaugă aceasta.
Faptul că sunt doar două femei în Guvernul Bolojan, susține Victoria Stoiciu, nu este o noutate, ci o constantă, iar în privința ponderii acestora din Parlament, deși s-a înregistrat un progres din anii 90 până în 2020, de atunci, ponderea a stagnat, ceea ce arată că este nevoie de intervenție legislativă.
„Eu, personal, cred că ar trebui să avem 50% cotă de gen în Parlament, dar sunt realistă în același timp”, precizează Stoiciu.
Un alt aspect important, când vine vorba despre distribuirea locurilor pe liste, este dacă femeile se află pe locuri eligibile sau sunt trecute pe liste doar de umplutură, iar pentru asta se poate apela la metoda „fermoar”, în care doi candidați bărbați de pe listă sunt urmați de câte o femeie.
„Eu aș fi mulțumită cu orice, pentru că, odată ce ai o lege, ai făcut un pas și poți să îmbunătățești. Deci aș fi mulțumită cu o lege a cotelor de gen, pur și simplu cu un procent de 33%, pentru că este un pas în direcția bună. Nu este suficient, dar este un pas în acea direcție.”
Cotele de gen, puse în planul secund de parlamentari
Un prim proiect depus în martie 2022 și susținut de toți parlamentarii, prevede că listele de candidați pentru Parlament, cu excepția celor care conțin mai puțin de trei nume, vor fi întocmite astfel încât să respecte cota minimă de reprezentare de 33% atât pentru femei, cât și pentru bărbați, din totalul candidaturilor propuse.
Un al doilea proiect de lege inițiat în octombrie 2022 de către Gabriela Firea și Marcel Ciolacu prevede prezența femeilor în proporție de 30% pe listele de candidați la alegerile locale și în consiliile de administrație ale companiilor publice, potrivit HotNews.ro.
În septembrie 2022, un proiect de lege care determină ca subvențiile acordate de la bugetul de stat partidelor politice să fie împărțite și în funcție de numărul femeilor alese efectiv în Parlament și autoritățile locale a trecut tacit de Senat.
Proiectul de lege inițiat de fosta ministră a Justiției, senatoarea Alina Gorghiu, și fosta senatoare Iulia Scântei modifică și completează Legea 334/2006 privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale, introducând acest criteriu în privința împărțirii subvenției de la stat între partide.
Deși propunerea legislativă a fost trimisă pentru dezbatere la Camera Deputaților, care este for decizional în acest caz, inițiativa nu a trecut de Comisiile parlamentare.
Toate celelalte propuneri se află și ele în diferite stadii de dezbatere ori blocate pe la comisii.
Interviul integral poate fi urmărit mai jos: