Românii își alimentează mașinile tot mai scump, deși petrolul s-a mai ieftinit în ultimele zile. Analiștii estimează o situație incertă după data de 5 decembrie 2022, moment în care Uniunea Europeană va interzice importurile de petrol din Rusia.
Comparativ cu luna trecută, prețul mediu al unui litru de benzină s-a majorat cu 7.8%, ceea ce înseamnă că un plin (50 de litri) costă astăzi cu 26.0 lei mai mult decât în urmă cu 30 de zile, arată datele centralizate pe peco-online.ro.
În cazul motorinei, prețul mediu al unui litru a crescut cu 6.1%, ceea ce înseamnă că un plin (50 de litri) costă astăzi cu 24.5 lei mai mult decât în urmă cu 30 de zile.
Prețul țițeiului Brent a avut fluctuații în ultima perioadă ajungând acum la peste 480 de lei barilul, pe 7 noiembrie, în scădere față de ziua precedentă când a fost 492 de lei barilul. Cu toate acestea, trendul este de creștere.
Analist: ”Până la finalul săptămânii petrolul va depăși 100 de dolari barilul”
Expertul în energie Dumitru Chisăliță a explicat într-un interviu pentru Ziare.com de ce pare că trăim un paradox, având în vedere că benzina și motorina se scumpesc în timp ce materia primă din care rezultă aceste produse se ieftinește.
”Ultimele trei săptămâni, de pe 17 octombrie, prețul barilului a avut o tendință crescătoare. Într-adevăr, au fost suișuri și coborâșuri, pentru că au fost patru creșteri cu patru scăderi, însă trendul a fost crescător.
Ca și nivel al trendului, creșterea pe barilul de petrol pe Brent a fost superioară față de creșterea prețului la benzină și motorină. Atunci o potențială explicație are la bază această creștere care s-a produs pe ultimele trei săptămâni
În același timp, pe țițeiul Brent, majoritatea analiștilor internaționali se așteaptă ca săptămâna aceasta acesta să depășească 100 de dolari barilul, unii vorbesc chiar de 102 dolari până la sfârșitul săptămânii.
În același timp, pe diversele prognoze care există în momentul de față pe țițeiul Brent vedem că aceste prognoze iau în calcul o creștere de până la 115-116 dolari/baril până la finalul anului”, a explicat Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energie Inteligentă.
5 decembrie 2022- ziua în care vom afla dacă ne vom mai permite benzină și motorină ieftine
Expertul în energie atrage atenția că într-o lună va intra în vigoare embargoul impus de UE importurilor de petrol din Rusia.
”Cumva totul este conectat și cu data de 5 decembrie 2022 atunci când va intra în vigoare și embargoul impus de Europa țițeiului din Rusia.
Este un complex de factori care ține pe de o parte de ce s-a întâmplat în ultimele trei săptămâni și pe de altă parte de o oarecare îngrijorare asupra datei de 5 decembrie. Deși declarativ cam toată lumea a spus că a rezolvat problema, rămâne de văzut ce se întâmplă
Așteptările tuturor analiștilor de creștere arată că ne indică faptul că declarațiile nu merg neapărat mână în mână cu faptele.
Prețul barilului de petrol este elementul principal. Însă, de la declanșarea războiului din Ucraina au apărut tranzacții suplimentare pe produse.
Ele existau și înainte doar că atunci cumva trendurile mergeau mână în mână. Când creștea sau scădea prețul barilului, la fel se întâmpla și cu cel al motorinei și benzinei.
În momentul în care a început acest conflict, din cauza bulversărilor și a schimbărilor liniilor de aprovizionare, Ucraina nu se mai aprovizionează cu petrol dinspre mare, ci dinspre România, dinspre Ungaria, deci terestru. Acest lucru înseamnă automat că acea cantitate de motorină sau de benzină intră în cererea țărilor respective.
Adică a crescut cererea în zona de sud-est a Europei care nu s-a datorat exclusiv cererii țărilor din această regiune, ci și influenței faptului că Ucraina cumpără în general motorină din aceste țări. Aceasta este explicația cea mai realistă privind diferența între evoluția prețului motorinei și cea a benzinei. Pentru că cererea de motorină este mult mai mare decât cererea de benzină
O altă explicație este dată de faptul că noi importăm multă motorină. Dacă o mare parte din benzină se rafinează, se produce în România, motorina o cumpărăm de pe o anumită bursă și automat apare această fluctuație a prețului motorinei în funcție de bursele din zona central-est-europeană”, a spus Dumitru Chisăliță.
Cât va ajunge motorina în decembrie?
”Depinde de ce se va întâmpla cu prețul țițeiului. Există șansa să se apropie de prețul de 8 lei /litrul, dar să nu-l atingă. Până în 5 decembrie nu cred că putem discuta de o creștere atât de puternică. Trebuie să vedem cum se va descurca Europa după această dată. Europa ar putea să treacă ușor peste acest moment și să nu vedem o escaladare a prețului sau să vedem o cerere mai mare decât oferta și atunci prețul să crească”, a mai spus expertul în energie.
În această perioadă, România se afla pe locul al 8-lea în Uniunea Europeană în topul țărilor cu cea mai ieftină benzină, după Bulgaria, Croația, Cipru, Ungaria, Malta, Polonia, Slovenia.
În cazul motorinei, țara noastră este situată pe locul 6 între statele Uniunii Europene în ceea ce privește cel mai mic preț la acest tip de combustibil, după Bulgaria, Ungaria, Malta, Polonia, Slovenia. (ziare.com)