O companie niponă de echipamente electrice va muta o parte din producția din China la o nouă fabrică, ce va fi deschisă în 2024 în orașul Fetești. Fabrica va avea 300 de angajați și clădirea în care va funcționa există deja, dar va fi modernizată și utilată. De ce a ales compania Tamura să investească 21 milioane euro în România?
Japonezii au analizat locații din Ungaria, Polonia și Bulgaria, însă au ales România din motive logistice și geografice. Operațiunile din România vor face parte din divizia Electronic Components Business.
Compania Tamura Corporation produce echipamente electrice, încărcătoare, componente pentru motoarele mașinilor electrice, dar și transformatoare și diverse module folosite în domeniile energiei solare și eoliene.
Oficialii Tamura au anunțat luni la București că vor deschide în octombrie sau noiembrie 2024 o fabrică în cartierul Fetești-Gară din municipiul Fetești, Acolo vor lucra 300 de oameni și, inițial, vor fi produse încărcătoare pentru sculele de mână produse în România de o altă companie niponă: Makita.
Într-o a doua etapă a investiției, vor fi produse module de transformare pentru companii precum ABB și Siemens. Investițiile preliminare sunt de 6 milioane euro, iar pentru dezvoltarea afacerii vor urma investiții de încă 15 milioane euro.
Șefii Tamura spun că o vor muta din China o parte din producție, fiindcă aveau nevoie de o nouă capacitate de producție în UE, compania având mici fabrici în Germania și Cehia. Tamura are 3.000 de angajați în China și va muta la Fetești activitatea realizată de 10% dintre acești angajați.
Șefii Tamura spun că au ales Fetești și pe ideea că sunt perspective mai bune să găsească forță de muncă într-un oraș mic de provincie. Motivul principal ține de situarea orașului din Ialomița: aproape de portul Constanța, (80 km) dar mai ales de Brănești, unde japonezii de la Makita au o mare fabrică de scule electrice.
Tamura va produce într-o primă fază încărcătoare pentru sculele electrice produse la Brănești și, fiind sun 130 km între cele două fabrici, producția va putea fi instant corelată cu cererea. Va fi, per total mult mai eficient să producă încărcătoarele foarte aproape de de compania care le cumpără (Makita), în loc să fie realizate la câteva mii de km distanță, în China.
Tamura și-a început activitatea în 1924, producând aparate de radio. Compania are acum 5.000 de angajați în lume, dintre care câteva sute în Europa, aproximativ 1.500 în Japonia și 3.000 în China. (HotNews.ro)