Doar unul din trei români achită contribuția la Sănătate, însă de servicii medicale beneficiază aproape 17 milioane. Pentru că mai multe categorii sunt scutite de plata CASS, banii strânși nu acoperă nici jumătate din cheltuielile sistemului.
Iar România este la finalul clasamentului, când vine vorba de suma alocată pe cap de locuitor, sub 1.700 de euro, mai puțin de jumătate din media Uniunii.
Medicii tratează destul de des pacienți care își fac asigurare de sănătate temporară, valabilă doar un an de zile. Beneficiază de operații sau alte intervenții, pe care altfel ar trebui să le plătească dacă nu sunt urgențe.
Dr. Lucian Mărginean, medic primar radiologie intervențională: „Un caz care nu a fost acceptat să fie tratat în străinătate din cauza lipsei de asigurare, a venit la noi, contra unei sume modice a fost asigurat, moment în care spitalul nostru, prin serviciile medicale, a oferit tratamentul. Numai materialele folosite au depășit undeva 14.000 de euro. Am întâlnit caz de 4.000 de euro, de 6.000 şi ceva de euro, repet, doar materialele consumabile folosite. La 20-25 de pacienți apare un pacient de genul acesta”.
Cum neasigurații devin asigurați, fără salariu
Astfel de situații se întâlnesc în multe spitale. Practic, o persoană care nu are salariu și nicio firmă care să-i aducă un venit impozabil, depune la ANAF o declarație și își ia angajamentul că va plăti contribuția calculată la salariul minim brut pe economie. Dar, inițial plăteşte cel mult 300 de lei. Și devine asigurată la fel ca cei care plătesc lună de lună, iar statul îi asigură toate tratamentele de care are nevoie.
Andreea Gheorghe, consultant fiscal: „Declarația nu e greu de completat, se completează numele, este o secțiune specială unde se completează că este o persoană fără venituri și se completează valoarea contribuției de asigurări de sănătate care trebuie plătită. Se poate depune oricând pe perioada anului”
Calculele arată că unei persoane care este angajată în România cu salariul minim pe economie i se rețin 4.860 de lei pe an pentru contribuția la sănătate.
Cei care nu au un loc de muncă, nu obțin venituri și completează declarația unică pe zero, pentru a deveni asigurat la sănătate, ar trebui să plătească 2.430 de lei pe an – baza de calcul fiind reprezentată de 6 salarii minime brute. Practic, jumătate din cât plătește o persoană cu loc de muncă.
România este țara din Uniunea Europeană cu cele mai multe categorii scutite de plata asigurărilor de sănătate: 19. Pensionarii, șomerii, deținuții şi persoanele care beneficiază de prestaţii sociale sunt doar câteva dintre ele. (sursa)