De sărbători, vinul este nelipsit de pe mesele românilor. Însă este bine de știut că soiurile se asociază cu anumite feluri de mâncare.
Cozonacul, de exemplu, face echipă bună cu vinul spumant, demisec, cu un pahar de roze sau cu vinurile dulci. Iar fripturile de porc sau de vită merg de minune cu vinurile roșii cu buchet puternic. Lângă pește așezați un vin alb sau un pahar de prosecco.
Pentru fripturi, bucătarii au învățat să asocieze vinurile de la somelieri.
Diana Slav, somelier: „La vinul roșu nu avem nevoie să fie rece pentru că va veni alături de o friptură, de un cârnat care trebuie să fie la temperatură cât de cât similară, tocmai ca să îmbunătățească aromele din friptură.”
Octavian Baloi, chef: „Nu trebuie să lipsească o ceafă de porc bine făcută și nelipsitul cârnat aromat cu cimbru și usturoi, sare și piper. E vis.”
Vinul alb se potrivește cu salatele sau preparatele din pasăre și pește. Vinul roșu este potrivit lângă o carne roșie și, în general, cu mâncărurile pregătite lent. Iar sărmăluțele…
Răzvan Demian, somelier: „Le putem asocia atât cu un vin alb, fiindcă sunt grăsuțe, iar pentru a spăla acele grăsimi din cavitatea bucală avem nevoie de un vin cu aciditate destul de ridicată. Aciditate care o pot da vinurile albe și roze.”
Vinurile roze pot fi servite alături de fructe de mare și pește, sau se pot consuma și la căldura șemineului, la un pahar de vorbă.
Gheorghe Albu, proprietar cramă: „Vinul este considerat aliment, este singura băutură alcoolică care nu are acizi. Fiecare tip de vin trebuie asociat cu un anume tip de mâncare.”
Deși suntem mari consumatori de vin, mai ales de sărbători, însă mai avem de învățat cum să potrivim mâncarea cu băutura.
Reporter: „Ca și textură, ce preferați?”
Bărbat: „Vinul sec și demisec.”
Reporter: „Cu ce merge vinul sec la masa de Crăciun?”
Bărbat: „Cu ce poți să pui pe masă, acum nu mai faci figuri.”
Reporter: „Ce vinuri preferați?”
Bărbat: „Vinurile seci, de obicei. Alb sec, sauvignon blanc îmi place mie.”
Vinul se păstrează cel mai bine în recipiente de inox și sticlă. Plasticul este “dușmanul vinurilor”, spun enologii. România este al șaselea producător de vin la nivel european, dar reușește să exporte doar puțin peste 10 la sută din producția locală. (sursa)