Dacă ești interesat de un împrumut bancar și ai început deja să-ți faci temele pentru a vedea ce opțiuni există, ai descoperit probabil în oferta băncilor atât credite garantate, cât și credite negarantate.

Ne vom concentra în acest articol pe creditele garantate și-ți vom explica când și de ce solicită banca garanții, de câte feluri pot fi acestea și care sunt riscurile pe care ți le asumi tu.

Banca cere garanții de obicei în cazul creditelor mari, cum sunt creditele ipotecare și creditele auto. Face acest lucru pentru că îi oferă siguranța că, în caz de neplată, poate recupera suma împrumutată prin executarea bunului respectiv.

Garanțiile aduc de regulă sume mai mari disponibile pentru împrumut, dobânzi mai mici și condiții de rambursare mai avantajoase (în comparație cu creditele negarantate, cum sunt creditele de nevoi personale). Este important să fii sigur că vei putea rambursa creditul, deoarece, așa cum spuneam mai sus, banca poate executa garanția – cu alte cuvinte, vei pierde bunul respectiv.

Ce tipuri de garanții pentru un împrumut bancar există?

Avem în primul rând garanția imobiliară, cel mai des solicitată în cazul sumelor mari, care presupune că un bun imobil (casă, teren) pe care îl deții – în majoritatea cazurilor chiar imobilul pe care îl cumperi cu banii din credit – este pus garanție până la rambursarea împrumutului.

Mai există și garanția mobiliară, adică oferi drept garanție un bun mobil (automobil, echipamente, bijuterii etc.), atât timp cât valoarea acestuia poate acoperi suma împrumutată.

Un alt instrument folosit pentru garantarea unui credit este depozitul colateral, care este practic o sumă de bani blocată într-un cont până la achitarea creditului.

Și mai există garanțiile personale, care nu implică bunuri materiale, ci responsabilitatea unei terțe persoane care se angajează să acopere datoria debitorului, în caz de neplată. Vorbim aici de garant (o persoană care își asumă obligația de a achita datoria în cazul în care debitorul nu o face) și de codebitor (sau coplătitor, care este direct responsabil pentru împrumut, având aceleași obligații ca și titularul creditului.)

În general, banca impune tipul de garanție, dar ai și o anumită flexibilitate în alegerea ei, în funcție de tipul de credit dorit și de bunurile sau de resursele de care dispui.

În situația în care ai mai multe opțiuni, alege varianta cu care te simți cel mai confortabil – care, desigur, trebuie să îndeplinească și condițiile băncii – însă doar după ce te-ai informat cu mare atenție în legătură cu riscurile existente. (sursa)

Articolul precedentPrognoza meteo pentru următoarele săptămâni
Articolul următorS-a câștigat marele premiu la LOTO 6/49, de 6,34 milioane de euro. Cu cât i se impozitează câștigul norocosului (GRAFIC)