Ministrul Justitiei, Stelian Ion, ar putea fi remaniat în toamnă, la solicitarea președintelui Klaus Iohannis, susțin surse politice pentru Ziare.com.

Șeful statului îi aduce ministrului trei “capete de acuzare”: 1. A încercat să-l transforme în președinte-spectator la numirea procurorilor-șefi. 2. A demarat procesul de selecție pentru viitorul șef al DIICOT fără să primească acceptul de la Cotroceni. 3. Nu a găsit consens politic pentru a desființa Secția Specială.

Conflictul dintre Klaus Iohannis și Stelian Ion s-a aprins în primavară, când ministrul Justiției a trimis către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) propunerile de modificare ale legilor Justiției. Concret, Stelian Ion a propus ca avizul CSM la numirea procurorilor-șefi (Parchetul General, DNA și DIICOT) să fie obligatoriu, nu consultativ, cum este în acest moment. Procedura e următoarea: ministrul Justiției propune procurorii-șefi, CSM avizează consultativ, iar președintele acceptă sau respinge propunerea. În cazul unui aviz obligatoriu de la CSM, președintele n-ar mai putea numi un procuror-general strict în baza unei înțelegeri politice cu ministrul Justiției, ignorând avizul CSM.

Președintele Klaus Iohannis s-a arătat profund deranjat de faptul că ministrul Justiției vrea să-l transforme în președinte-spectator. Constituția spune că președintele numește procurorii-șefi, însă propunerea ministrului Justiției a venit în baza programului de guvernare al coaliției, care stipulează aviz confom (obligatoriu) din partea CSM la numirea procurorilor. În plus, forurile internaționale din aria statului de drept recomandă întărirea rolului CSM și diminuarea influenței politice la numirile din Justiție.

Al doilea moment tensionat în relația dintre Klaus Iohannis și Stelian Ion a vizat desființarea Secției Speciale pentru magistrați, marea promisiune a USR PLUS și PNL din campania electorala. Stelian Ion a trimis la Parlament proiectul de lege care prevede desființarea Secției Speciale. Însă UDMR s-a opus proiectului, refuzând ca dosarele de corupție ale magistraților să se întoarcă de la Secția Specială la DNA. Poziția maghiarilor a fost susținută și de juriștii PNL, partidul președintelui Iohannis. Fără voturile UDMR, proiectul nu poate fi adoptat de Parlament. Încercând să deblocheze situația, ministrul Stelian Ion a apelat la președintele Klaus Iohannis, care a refuzat să se implice, susțin surse guvernamentale. Ieri, șeful statului l-a acuzat pe Stelian Ion că nu a reușit să găsească o soluție pentru desființarea Secției Speciale, deși problema nu mai ține de Ministerul Justiției, ci de Parlament. “Criticile cred că ar trebui îndreptate înspre UDMR, nu înspre Ministerul Justiției”, a reacționat Stelian Ion.

Numirea viitorului șef al DIICOT e un alt motiv de ceartă între ministru și președinte. Stelian Ion a demarat procedura de selecție pentru șefia DIICOT fără să primească acceptul de la Cotroceni, susțin sursele citate. Klaus Iohannis are o listă scurtă de favoriți, însă Stelian Ion vrea o procedură transparentă de selecție, motivând că nu vrea să repete precedentul Hosu. Anul trecut, președintele Klaus Iohannis și ministrul de atunci al Justiției, Cătălin Predoiu, au instalat-o în fruntea DIICOT pe Giorgiana Hosu, în ciuda avizului negativ de la CSM. Hosu a demisionat din fruntea DIICOT după ce soțul său a fost condamnat pentru corupție. S-a pensionat la numai 48 de ani, urmând să încaseze pensie specială. (ziare.com)

Articolul precedentMare anti-rus e Cîțu… Gazprom și-a majorat de 4 ori (sau cu 318,3%) exporturile în România în primele 7 luni ale ACESTUI an!!
Articolul următorCâți dintre voi știți câți bani aveți în contul Pilonului II de pensii?