De astăzi, niciun magazin, nicio florărie şi nicio cafenea nu au mai voie să te refuze dacă vrei să plăteşti cu cardul. A intrat în vigoare legea care obligă toate firmele să aibă şi să folosească POS. Micii comercianţi se plâng de costurile în plus pe care trebuie sa le suporte, dar amenzile ajung la 50.000 de lei pentru cine nu se conformează.
Prima zi în care se aplică legea POS-ului obligatoriu i-a prins nepregătiţi pe unii comercianţi. Cu noua lege, micii comercianţi nu vor putea să mai ascundă vânzările şi să nu plătească taxe Fiscului. În plus, ne ajută să ajunge din urmă Occidentul, unde plăţile cash sunt tot mai puţine.
“Un procent de 70% platesc cu cardul, e mult mai ușor pentru ei, în special pentru tineri. Dacă nu am avea aplicația de a încasa banii pe card sigur am pierde acei clienți”, a declarat Cristi, reprezentantul unui restaurant.
Micii comercianţi nu sunt încântaţi de legea care îi obligă să folosească POS
La fiecare are tranzacție efectuată cu un card bancar la un operator economic, banca încasează un comision, în medie de 1%. Dacă un client cumpără produse în valoare de 100 de lei, spre exemplu, antreprenorul pierde 1 leu.
Închirierea lunară a POS-ului costă între 15 şi 50 lei.
“Chiria lunară pe aparat depinde de la banca la banca și poate varia între 15 lei și 50 lei. Abia așteaptă banca să le spui vreau și eu un POS la magazinul din punctul cutare, în secunda 2 au venit cu POS-ul să ți-l pună”, a declarat Feliciu Paraschiv, vicepreşedinte Asociaţia Comercianţilor Mici şi Mijlocii din România.
De la magazinele cu POS poţi să retragi şi bani, dacă nu ai un bancomat prin apropiere – cel mult 500 de lei.
“În mediul rural e foarte solicitat sistemul, un sistem simplu prin care la casă de marcat poți să-ți iei bani de pe card”, a precizat Feliciu Paraschiv.
Iniţia, legea obliga şi angajatorii să plătească salariile pe card, dar prevederea a fost eliminată la presiunea patronatelor. (sursa)