Săptămâna începe cu codul portocaliu de caniculă extinzându-se în mare parte din țară. Căldurile vor fi sufocante, din nou, și vom ajunge, marți, la a 15-a zi dintr-un ciclu neîntrerupt de zile caniculare. De miercuri, însă, meteorologii au vești bune: temperaturile încep să scadă și își fac apariția și ploile.

COD GALBEN

Luni, localitățile vizate de cod galben se restrâng, locul acestuia fiind luat în multe județe de codul portocaliu.

Potrivit meteorologilor, în Maramureș, jumătatea de vest a Transilvaniei, vestul Moldovei, nordul Olteniei și al Munteniei și în Dobrogea continentală va fi caniculă, iar disconfortul termic ridicat.

Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Temperaturile maxime vor fi în general de 34…36 de grade.

COD PORTOCALIU

În ce privește codul portocaliu, acesta se va extinde luni la nu mai puțin de 21 de județe, inclusiv Bucureștiul. Aici, valul de căldură va persista pentru a paisprezecea zi consecutiv.

Este vorba de județele Satu Mare, Bihor, Arad, Timiș, Caraș-Severin, Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călărași, Ialomița, Brăila, Buzău, Ilfov și municipiul București, Galați, Vrancea, Vaslui, Iași și Botoșani, unde va fi caniculă.

Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Temperaturile maxime vor fi de 36…38 de grade, iar cele minime se vor situa în general între 19 și 23 de grade și local vor caracteriza o noapte tropicală.


Veștile bune

Chiar dacă temperaturile ridicate și valul de caniculă se vor menține încă două zile, ba chiar se va înteți canicula, meteorologii au și vești bune.

Ciclul de 15 zile consecutive de caniculă va fi întrerupt de miercuri, când meteorologii se așteaptă la scăderea temperaturilor și la apariția ploilor. Ploile vor veni cu vijelii, căderi de grindină și se vor manifesta prin cantități însemnate de apă în intervale scurte de timp.

Și în București, care se află sub cod portocaliu de caniculă, meteorologii anunță că mai sunt două zile în care temperaturile vor ajunge la 36-37 de grade și disconfortul termic va fi ridicat. Dar și aici urmează, de miercuri, o binevenită scădere a temperaturilor. (sursa)

Articolul precedentBihor: Amendă de 6.000 de lei dată unui bărbat care şi-a lăsat câinele legat cu un lanţ, în soare, fără hrană şi apă
Articolul următorPeste 300 de persoane care au zburat din Oradea au rămas fără bagaje pentru că Bolojan a decis că pe aeroport de bagajele pasagerilor se ocupă POMPIERII! Bine că nu sunt mai multe curse…