Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a decis întreruperea emisiei postului de televiziune Realitatea PLUS începând de astăzi, ora 19:00, invocând încălcări grave ale legislației audiovizuale.
Reprezentanții postului susțin că nu se lasă intimidați și își mențin angajamentul față de telespectatori: „Televiziunea poporului este sub tirul mai multor atacuri din mai multe zone, inclusiv din cadrul unor instituții cheie, unde statul paralel a reușit să se infiltreze. Consiliul Național al Audiovizualului a decis, pentru această seară, de la ora 19, întreruperea emisiei Realitatea PLUS.Nimic nu ne intimidează, nu cedăm în fața șantajului sau imposturii! Vom continua să difuzăm primii știrile care contează.”, au transmis aceștia pe site-ul propriu.
Realitatea Plus a fost sancționată de mai multe ori în ultimele zile. Recent a primit o amendă de 100.000 de lei pentru emisiunea „Culisele statului paralel – ediție specială” difuzată pe 7 decembrie 2024. Conform raportului de monitorizare al CNA, postul a încălcat prevederile Legii audiovizualului nr. 504/2002 și Codul de reglementare a conținutului audiovizual.
CNA a constatat că emisiunea nu a respectat principiile de informare obiectivă, prezentând opinii drept fapte și promovând afirmații controversate, fără verificare. Printre titlurile afișate pe ecran s-au numărat declarații atribuite lui Călin Georgescu și Jackson Hinkle, precum „Este categoric o lovitură de stat, CCR a decis în timpul votului” sau „Administrația Biden vrea implicarea României în război”.
În cadrul emisiunii sancționate, Călin Georgescu a susținut că „declanșarea războiului se poate face strict prin România”, iar deciziile Curții Constituționale au fost descrise drept o „lovitură de stat”. CNA a considerat că aceste afirmații și modul de prezentare contravin normelor de imparțialitate și de separare clară între fapte și opinii.
Reprezentanții Realitatea PLUS au acuzat însă „statul paralel” de atacuri orchestrate împotriva postului, afirmând că sancțiunile sunt nejustificate și motivate politic.
CNA a invocat articolele 3 alin. (2) din Legea audiovizualului și 64 alin. (1) și 67 din Codul de reglementare a conținutului audiovizual, care obligă furnizorii media să asigure informarea corectă, verificată și imparțială a publicului. (sursa)