Dan Barna ar putea avea un contracandidat-surpriză în cursa pentru şefia USR-PLUS, după ce Dacian Cioloş a dat semnale că evită intrarea în competiţia pentru prima funcţie din partid, conform adevarul.ro.
Situaţia în interiorul USR-PLUS devine complicată, mai ales în tabăra PLUS, după ce Dan Barna a refuzat propunerea lui Dacian Cioloş ca ambii copreşedinţi să nu candideze pentru şefia partidului unificat. Surse politice din USR-PLUS au precizat pentru „Adevărul” că Dacian Cioloş, considerat un candidat redutabil pentru viitoarele prezidenţiale de toate grupările din partid, ar fi avut ca variantă trimiterea lui Dragoş Tudorache în lupta pentru şefia partidului, unul dintre oamenii săi de încredere. Chiar dacă nu ar câştiga funcţia de preşedinte, în condiţiile în care Dan Barna nu ar candida, Cioloş tot ar putea emite pretenţii să fie reprezentantul partidului la prezidenţiale. Însă în situaţia în care Barna candidează şi câştigă, actualul copreşedinte cu siguranţă va vrea să fie candidatul partidului la următorul rând de alegeri, mai ales că a anunţat acest lucru.
Surse din interiorul USR-PLUS susţin că pasul înapoi făcut de Dacian Cioloş, deşi nu înseamnă că a renunţat definitiv la candidatură, e motivat de două elemente: campania de vaccinare şi gestionarea situaţiei partidului din ultimele luni. Problematica vaccinării are drept cauză atitudinea personală a lui Dacian Cioloş, care a evitat până în prezent oferirea unui răspuns dacă se va vaccina sau nu, fiind invocat fie faptul că mai întâi trebuie să fie vaccinaţi cei din grupe de risc, fie că a avut deja boala şi are anticorpi. Cioloş e singurul lider de partid din coaliţie care nu a mers să se vaccineze, cu toate că a lansat mesaje de încurajare a campaniei de vaccinare. Iar tocmai acest aspect îl dezavantajează, în condiţiile în care liderii USR-PLUS ştiu că întrebarea poziţionării faţă de vaccinare va fi pusă de fiecare dată în campania internă şi în spaţiul public. Mai mult, Dan Barna a simţit ezitarea lui Cioloş şi USR a lansat, sub umbrela partidului, o campanie de susţinere a vaccinării.
Al doilea aspect este legat de faptul că Dacian Cioloş e în pericol să piardă din susţinerea celor din PLUS, după ce în scandalul demiterii lui Vlad Voiculescu a cedat mult prea uşor. Iar grupul din PLUS care e apropiat de Vlad Voiculescu nu a uitat acest lucru. În plus, nici varianta Tudorache nu e una pe placul acestora.
Soluţia de avarie spre care se îndreaptă PLUS în momentul de faţă este Anca Dragu, adică preşedinta Senatului şi una dintre persoanele care şi acum este în conducerea naţională. Anca Dragu este văzută ca o „alegere onorabilă”, în cazul în care Dacian Cioloş sau Dragoş Tudorache nu ar intra în cursa pentru şefia partidului. „Are o carieră în spate, deci ai un CV pe care îl poţi prezenta fără ruşine. E o doamnă, iar asta arată că suntem deschişi la minte. Nu în ultimul rând, este preşedinta Senatului. Aşadar, un lider din partid cu o funcţie importantă, capabil să se bată cu un alt lider cu funcţie înaltă, adică un vicepremier al României. În timp ce PNL are o luptă care va fi dusă între prim-ministru şi preşedintele Camerei Deputaţilor, noi am avea una între şefa Senatului şi vicepremier”, au subliniat surse din conducerea PLUS pentru „Adevărul”.
Candidează sau nu Vlad Voiculescu?
Surse politice din ambele tabere ale partidului, USR şi PLUS, au precizat pentru „Adevărul” că Vlad Voiculescu are o comunicare constantă cu numeroase filiale din ţară. Cercul său de parlamentari şi consilieri generali fideli chiar îl împing de la spate să candideze pentru una dintre primele funcţii din partid. Cu toate acestea, Voiculescu nu a dat niciun semnal intern referitor la funcţia pentru care va candida. „Adevărul” l-a contactat pe fostul ministru al Sănătăţii pentru a-l întreba dacă s-a decis în privinţa candidaturii şi ce funcţie ar ţinti pentru primul Congres USR-PLUS. Voiculescu a refuzat să spună dacă va candida sau nu, dar a glumit spunând că poate ar fi mai bine să candideze pentru şefia PNL. În acelaşi timp, nu a vrut să comenteze propunerea făcută de Cioloş lui Barna privind neintrarea în cursă a niciunuia dintre cei doi copreşedinţi.
De partea cealaltă, Dan Barna nu se confruntă cu probleme privind candidaţii din USR care ar putea emite pretenţii la şefia partidului, cu toate că tabăra care se opune acestuia ar vrea să convingă o persoană care a confirmat în alegeri, adică Allen Coliban sau Dominic Fritz, să intre în cursa pentru funcţia numărul 1 din partid.
Dezbină şi stăpâneşte
PLUS a discutat de anul trecut, de dinaintea congreselor de fuziune, despre primele alegeri interne din partid, planul fiind, după cum arată înregistrările audio publicate în exclusivitate de „Adevărul”, că reprezentanţii taberei conduse de Cioloş şi Tudorache trebuie să atragă nemulţumiţii din vechiul USR, pentru a susţine propriii candidaţi, care să se impună în competiţia din partid. „Eu sunt convins că voi ştiţi deja şi aţi cunoscut oameni din USR care sunt ok. Care şi poate lor le este ruşine cu ceea ce se întâmplă la vârful partidului lor, la nivel local, dar şi la nivel central. Ăia sunt oamenii cu care noi putem să construim o majoritate nouă. Iar ăsta e obiectivul nostru intern, de organizaţie. Noi trebuie să ne pregătim să construim noi majorităţi în aşa fel încât cei pe care nu îi simţim aliniaţi cu noi, din partea cealaltă, să devină ei o minoritate. Asta e miza internă, de organizaţie”, era mesajul intern care le era transmis liderilor PLUS din Vaslui şi Bacău în vara trecută, într-o întâlnire cu uşile închise, de Dragoş Tudorache.
Citeste mai mult pe adevarul.ro.