Similar cu 2024, țara noastră are șase nume pe lista marilor miliardari ai lumii publicată anual de revista Forbes. Cu toate că aceiași oameni apar în top, locurile ocupate de aceștia s-au schimbat față de anul trecut. Ion Stoica și Matei Zaharia, fondatorii startup-ului de software Databricks, ocupă în acest an primele locuri în clasament. Ion Țiriac, Dragoș Pavăl, Daniel Dineș și Adrian Pavăl le urmează celor doi în top.

Ion Stoica și Matei Zaharia sunt primele nume românești din cea mai recentă ediție a topului Forbes. Cei doi sunt plasați pe locul 1462, cu o avere evaluată la 2,5 miliarde de dolari (fiecare), în creștere semnificativă de la evaluarea de 1,2 miliarde de dolari de anul trecut. Ambii locuiesc acum în Berkeley, California, relatează Economedia.

Ion Stoica este cofondator și președinte executiv al startup-ului software Databricks, pe care investitorii privați l-au evaluat la 62 de miliarde de dolari în ianuarie 2025. Acesta se află pe locul 1462 în topul general al Forbes și are o avere estimată la 2,5 miliarde de dolari. Stoica a ocupat poziția de CEO inițial, de la înființarea companiei în 2013 până la începutul anului 2016, când a cedat poziția cofondatorului Ali Ghodsi. Înainte de Databricks, Stoica a fost cofondator al startup-ului de streaming video Conviva. Este, de asemenea, profesor de informatică la UC Berkeley. Stoica a cofondat Databricks alături de șase profesori universitari de la UC Berkeley care au construit popularul motor de analiză a datelor Apache Spark. Databricks este construit pe baza cadrului Apache Spark și utilizează inteligența artificială pentru a ajuta companiile să-și stocheze și să-și utilizeze datele, amintește sursa citată.

Pe locul al treilea se situează Ion Țiriac (în topul miliardarilor lumii acesta ocupând poziția 1688), cu o avere estimată la 2,1 miliarde de dolari. Fostul sportiv profesionist care conduce Tiriac Group are interese în domeniul imobiliar, auto, servicii financiare și multe altele. Țiriac a antrenat și reprezentat jucători de top din tenis până la Revoluție, moment în care și-a început cariera de investitor, înființând Țiriac Group.

Dragoș și Adrian Pavăl, patronii lanțului Dedeman, se află pe locul 1763, respectiv 2468, în clasamentul Forbes. Dragoș Pavăl are o avere evaluată la 2 miliarde de dolari (aflat pe locul al patrulea printre românii bogați), în timp ce Adrian Pavăl este cotat la 1,3 miliarde de dolari. Cele 57 de magazine Dedeman stochează aproximativ 60.000 de produse, de la unelte și materiale de construcții la mobilier și electrocasnice. Cei doi au fondat afacerea în 1992, cu o singură locație în Bacău, România, aceștia deținând în prezent acțiuni la mai multe companii românești cotate la bursă și un portofoliu de proprietăți imobiliare în București și în nordul orașului Cluj.

Daniel Dines, cofondatorul și CEO-ul companiei UiPath, ocupă în topul din acest an locul 2356, cu o avere estimată la 1,2 miliarde de dolari în prezent, de la cele 2,7 miliarde de dolari cu care acesta apărea în topul din 2024. Dines a co-fondat compania de automatizare robotică a proceselor în 2005, cu numele DeskOver, pe care a redenumit-o UiPath și al cărui sediu a fost mutat în New York în 2018. Compania și-a lansat oferta publică inițială la bursa din New York în aprilie 2021.

Elon Musk, încă cel mai bogat om din lume. Cu cât a crescut averea totală a miliardarilor lumii în 2025

Cel mai recent clasament al miliardarilor lumii elaborat de revista Forbes arată că numărul acestora a ajuns la un nivel record, trecând pentru prima dată de 3.000 și nu numai că sunt mai mulți, dar ei sunt mai bogați ca niciodată. Forbes a calculat că averea cumulată a celor 3.028 de miliardari atinge suma de 16,1 trilioane de dolari, cu 2 trilioane de dolari peste totalul din 2024.

Primele locuri ale topului sunt ocupate și anul acesta de patronii giganților Big Tech, Elon Musk, cu o avere estimată la 342,8 miliarde de dolari, Mark Zuckerberg, Jeff Bezos, Larry Ellison (fondatorul Oracle), familia Arnault, în frunte cu Bernard Arnault, care gestionează imperiul LVMH, inclusiv mărcile Louis Vuitton și Sephora. În top se mai regăsesc Warren Buffet, considerat cel mai de succes investitor din toate timpurile, Larry Page și Sergey Brin, fondatorii Alphabet, Bill Gates, Michael Bloomberg.

Cea mai bogată femeie din lume este Alice Walton, aflată pe locul 15 în topul Forbes. Aceasta este singura fiică a fondatorului lanțului de magazine Walmart, Sam Walton, și are o avere estimată la 101 miliarde de dolari. În topul celor mai bogate femei din lume se mai află și Gina Rinehart, considerată cel mai bogat cetățean australian, cu afaceri legate de exploatarea fierului care cumulează aproape 30 de miliarde de dolari, precum și nume sonore precum Oprah Winfrey sau Taylor Swift. (sursa)

Articolul precedentTikTok dezvăluie că nu doar Călin Georgescu a folosit rețele de conturi false în alegerile din România: Geoană, Ciucă (PNL) și AUR, menționați în raport. Cum funcționa
Articolul următorCseke Attila vrea reorganizarea Ministerului Dezvoltării: „Tăiem 512 posturi, inclusiv de conducere ”. Măsurile anunțate de ministru