Miliardarul austriac Stefan Pierer, care deținea controlul la fabricile din Bistrița-Năsăud, Bihor și Arad, renunță la acest privilegiu. Leoni are 12.000 de angajați în România.

Călin Poenaru: Pachetul majoritar al producătorului de cabluri urmează să intre în posesia companiei Luxshare, potrivit contractului anunțat la Nurnberg. “Se creează un parteneriat de anvergură: odată cu intrarea Luxshare, Leoni AG și divizia sa de sisteme de cablare câștigă un alt acționar puternic care are acces pe piață, iar excelența tehnologică și stabilitatea financiară se îmbunătățesc semnificativ.

În același timp, filiala Luxshare Time Interconnect Singapore (TIS) preia divizia Automotive Cable Solutions (ACS) de la Leoni AG. În 17 septembrie a fost semnat un acord obligatoriu juridic privind  parteneriatul strategic”, potrivit conducerii Leoni.

“Antreprenorul austriac Stefan Pierer și grupul chinez sunt de acord că Luxshare achiziționează 50,1% din Leoni AG, care anterior era deținut în totalitate de Pierer. Luxshare, ca partener strategic puternic, va avansa semnificativ competitivitatea Leoni în toate domeniile – de la extinderea portofoliului până la accesul pe piață la capacitățile tehnologice și producție“, a declarat Klaus Rinnerberger, CEO al Leoni AG.

„Suntem încântați de potențialul acestui parteneriat. Combinând punctele noastre forte, nu numai că ne extindem prezența globală, ci și stimulăm inovația și oferim o valoare mai mare clienților noștri“, a menționat Grace Wang, președinte și CEO al grupului Luxshare.

Chinezii se vor lider global

“Relația Leoni cu industriile auto europene și americane, combinată cu poziția Luxshare în China, creează o platforma globală solidă care permite ambelor companii să își maximizeze potențialul de piață. În viitor, expertiza Luxshare în domeniile conectorilor și electronicii va permite Leoni Wiring Systems Division (WSD) să ofere soluții mai integrate în beneficiul clienților săi. La rândul său, Luxshare beneficiază de cunoștințele vaste ale Leoni și de rolul de lider în domeniul sistemelor electrice la bord.

Punctele forte operaționale ale Leoni în Europa de Est, Africa de Nord și America, combinate cu rețeaua puternică de producție a Luxshare din China și Vietnam, permit ambilor parteneri să răspundă flexibil nevoilor regionale ale clienților și să fabrice competitiv la nivel mondial. Parteneriatul accelerează stabilizarea financiară a Leoni și consolidează progresele realizate deja anul trecut”, conform grupului german.

„Cu grupul Luxshare am găsit partenerul perfect pentru a asigura succesul pe termen lung al Leoni. Ambii acționari au dovedit cum un model de afaceri puternic poate fi folosit pentru a câștiga noi piețe pentru o companie“, consideră Stefan Pierer. „Această colaborare este un pas crucial pe calea noastră de a deveni un lider global în industria auto“, a afirmat Grace Wang.

În același timp, într-o altă tranzacție, TIS preia un consorțiu nou înființat între filialele Luxshare – ICT și TIME Interconnect Technology  – 100% din divizia ACS a Leoni AG. După separare, ACS va continua să se poziționeze ca un producător independent de top de linii de vehicule. Punerea în aplicare a acordului obligatoriu din punct de vedere juridic este supusă revizuirii și aprobării antitrust.

Au 10 fabrici în România

Leoni este furnizor global de fire, fibre optice, cabluri și sisteme de cabluri, servicii conexe pentru sectorul auto și alte industrii. Grupul a realizat, în 2022, vânzări consolidate de 5,1 miliarde €. Leoni a deschis prima sa uzină din țară la Arad, urmată de cele din Bistrița și Pitești. În primăvară, din cauza reducerii drastice a comenzilor, angajaților de la Luduș (județul Mureș) li s-a propus relocarea la Arad sau Bistrița.

Grupul dispune de 12.000 de angajați în România, fiind unul dintre cei mai importanți angajatori din țară. Din portofoliul Leoni România fac parte cei mai importanți producători auto mondiali, 3.000 dintre furnizorii săi fiind locali. Furnizorul global de sisteme de cablare pentru gestionarea energiei și datelor în industria auto a generat vânzări consolidate de 5,5 miliarde de euro, cu 95.000 de angajați în 26 de țări.

Leoni are fabrici satelit la Beiuș, Marghita, Bumbești-Jiu, dar și un centru de servicii la Cluj. În țara noastră grupul operează 10 fabrici, cu o suprafață de producție de 180.000 mp, fabricând 23.500 de produse. (transilvaniabusiness.ro)

Articolul precedentȚara noastră a atras aproximativ un milion de turiști, în prima jumătate a anului, care au cheltuit 3 miliarde de lei
Articolul următorIoan Mang: ‘Guvernul Ciolacu încurajează performanța în educație!’ Măsuri concrete de sprijin și recompensă