O analiză a calității aerului din România demonstrează că orașele mai mici sunt mult mai puțin poluate față de centrele urbane. La polul opus, mai multe orașe mari depășesc valorile limită de poluare stabilite de lege și riscă amenzi dacă autoritățile locale nu rezolva problema.

Datele pe care s-a bazat clasamentul sunt cele monitorizate de Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului (RNCMA) a Ministerului Mediului, analizând patru parametri cheie: NO2, NOx, PM10 și PM2.5. Indexul realizat de Institutul pentru Orașe Vizionare a determinat topul calității aerului pe baza datelor în care au fost incluse stațiile cu emisii urbane, de trafic și industriale, care au furnizat date anuale valide pentru fiecare municipiu.

Reșița este orașul cu cel mai curat aer din România, potrivit analizei City Index, urmată de Galați și Sfântu Gheorghe.

Dintre cele 41 de municipii reședință de județ din România, aerul este cel mai poluat la București, care este și una dintre cele mai poluate capitale europene, Cluj-Napoca și Iași.

„Calitatea vieții înseamnă cât de bine și confortabil trăiește o persoană, asta ține și de sănătate, un aer curat contribuie la prevenirea unor probleme respiratorii sau cardio-vasculare. Aerul influențează și mediul în care trăim, vegetația, fauna, care și ele au un efect direct sau indirect asupra calității vieții”, a explicat Florian Filat, directorul executiv al Institutului pentru Orașe Vizionare, citat de ȘtirileProTV.

Orașele în care nivelul de poluare admis de lege este depășit pentru cel puțin 35 de zile într-un an riscă amenzi uriașe, chiar peste 100.000 lei. (sursa)

Articolul precedentOasis s-au reunit, dar nu pot cânta în România pentru că niciun manelist nu vrea cu ei pe scenă
Articolul următorSURSE. Percheziții la Sârbi într-un dosar de mită electorală. Sunt implicați lideri locali ai PNL (FOTO)