Cea de-a 61-a Conferinţă de securitate de la Munchen (MSC 2025) va avea loc în perioada 14-16 februarie 2025, la Hotel Bayerischer Hof din Munchen.
Secretarul general al NATO, Mark Rutte, vicepreşedintele american, JD Vance, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, şi secretarul de stat american, Marco Rubio, sunt printre numele cele mai rezonante de pe lista participanţilor la conferinţă, conform relatării dpa din 12 februarie. MSC 2025 (Munich Security Conference) va oferi, ca de obicei, o platformă pentru dezbateri la nivel înalt privind provocările cheie ale politicii externe şi de securitate ale perioadei, conform site-urilor securityconference.org şi www.nato.int.
Conform agendei publicate pe site-ul Ministerului român al afacerilor externe, la Conferinţă va participa şi ministrul român de externe, Emil Hurezeanu.
MSC 2025 din 14-16 februarie are loc pe un fundal de schimbare, în contextul unei noi administraţii americane, al unui nou ciclu de legislatură europeană la Bruxelles şi pe fondul alegerilor parlamentare germane, ce urmează să aibă loc la doar o săptămână după conferinţă, mai arată sursa citată.
Conferinţa propriu-zisă va fi precedată de o reuniune a ministrului de finanţe al Republicii Federale Germania, Jorg Kukies, cu miniştri şi înalţi reprezentanţi ai instituţiilor internaţionale pentru a 4-a Conferinţă ministerială “No Money for Terror” privind finanţarea combaterii terorismului, conform securityconference.org.
Deschiderea evenimentului va fi asigurată de preşedintele federal Frank-Walter Steinmeier la 14 februarie, informează Agerpres.
În prima zi a reuniunii, la 14 februarie, programul va include provocările globale de securitate, inclusiv guvernanţa globală, rezilienţa democratică, securitatea climatică şi multe alte subiecte.
Sâmbătă, în cea de-a doua zi a reuniunii, vor avea loc dezbateri despre starea ordinii internaţionale, precum şi despre conflictele şi crizele regionale. Viitorul parteneriatului transatlantic va fi, de asemenea, un punct central al discuţiilor.
Ce este Conferinţa de securitate de la Munchen
La 16 februarie, conferinţa se va încheia cu discuţii despre rolul Europei în lume. De asemenea, în ultima zi a conferinţei, fostul secretar general al NATO, Jens Stoltenberg, îi va succeda lui Christoph Heusgen (preşedinte al MSC din 2022) ca nou preşedinte al MSC, mai informează site-ul securityconference.org.
În februarie 2025, în contextul Conferinţei anuale de la Munchen, s-a lansat şi Raportul de securitate de la Munchen 2025, care analizează consecinţele de amploare ale multipolarizării ordinii internaţionale. Pentru mulţi politicieni şi cetăţeni de pe tot globul, o lume mai multipolară este promiţătoare. Dar tendinţele recente sugerează că efectele negative ale unei multipolarităţi mai mari prevalează pe măsură ce diviziunile dintre marile puteri cresc şi competiţia între diferite modele de ordine mondială împiedică abordările comune ale crizelor şi ameninţărilor globale. Prin urmare, raportul pledează pentru “depolarizare”, subliniind necesitatea unor reforme substanţiale ale ordinii internaţionale, conform securityconference.org.
Conferinţa de securitate de la Munchen este cel mai important forum mondial pentru dezbaterea politicii internaţionale de securitate. Este un loc pentru iniţiative diplomatice unde se abordează cele mai presante preocupări de securitate ale lumii. A fost înfiinţată în toamna anului 1963, în primele decenii ale conferinţei, publicul fiind relativ restrâns. În timp, numărul participanţilor s-a extins foarte mult, alăturându-li-se şi Statele Unite, dar şi din alte state membre NATO. Deşi de-a lungul anilor, pe măsură ce numărul şi varietatea actorilor importanţi în securitatea internaţională a crescut, nucleul de participanţi ai conferinţei a rămas unul transatlantic, notează site-ul securityconference.org.
Anterioara Conferinţă de securitate de la Munchen a avut loc la 16-18 februarie 2024. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut atunci Congresului SUA să “ia decizia corectă cât mai curând posibil” cu privire la ajutorul acordat Ucrainei, deoarece este “urgent”. La rândul ei, preşedinta Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen, a declarat, în context, că războiul nu este doar o problemă a Rusiei şi a Ucrainei, ci este ceva care afectează securitatea Europei şi se pune problema dacă democraţia va supravieţui. Şeful statului ucrainean, Volodimir Zelenski, a subliniat că Ucraina are nevoie de mai multe sisteme de apărare antiaeriană pentru a pune capăt dominaţiei aeriene ruse şi astfel să poată garanta securitatea mai multor zone ale ţării şi să facă posibilă avansarea din nou a soldaţilor săi, conform EFE şi Reuters.
România, la MSC
România a fost reprezentată la Conferinţa de securitate de la Munchen din 16-18 februarie 2024 de ministrul afacerilor externe, Luminiţa Odobescu, care a participat la eveniment în data de 17 februarie 2024. Ministrul Luminiţa Odobescu a participat, între altele, la o întâlnire cu un grup de veterani de pe frontul ucrainean, prilej cu care a transmis un mesaj ferm de solidaritate a României cu Ucraina şi poporul ucrainean, în lupta lor legitimă de a-şi apăra independenţa, integritatea teritorială şi suveranitatea în faţa războiului de agresiune ilegal al Rusiei. Demnitarul român a adresat felicitări pentru curajul şi rezilienţa armatei ucrainene şi a poporului ucrainean şi a exprimat încrederea că sacrificiile vor fi răsplătite prin înfăptuirea justiţiei şi tragerea la răspundere pentru crimele comise de Rusia împotriva Ucrainei, informează site-ul www.mae.ro. (sursa)