Un nou studiu realizat de o echipă internațională condusă de Universitatea Sydney, Australia și publicat în British Journal of Sports Medicine, a făcut o descoperire importantă pentru sănătate. Experții au constat că oamenii trebuie să facă zilnic un minimum de 2.200 de pași, care îi ajută să trăiască mai mult și să le reducă riscul de boli de inimă și de accident vascular cerebral.
Dar, în același timp, cercetătorii au observat că persoanele care efectuează între 9.000 și 10.500 de pași zilnic au cele mai mari beneficii pe termen lung, în privința sănătății inimii și a creier-ului, precum și a longevității, potrivit Yahoo News.
Acumularea mai multor pași în ziua dumneavoastră vă poate îmbunătăți sănătatea inimii și a plămânilor, vă poate ajuta să vă gestionați greutatea, să vă îmbunătățiți calitatea somnului și să vă reduceți riscul de boli cronice precum diabetul și hipertensiunea arterială. Apoi mai sunt beneficiile pentru sănătatea mintală, cum ar fi reducerea stresului, anxietății și simptomelor depresiei, care ar trebui să te încurajeze să-ți încalți pantofii de sport și să pleci prin parc.
Studiul publicat în British Journal of Sports Medicine a constatat că mersul între 9.000 și 10.500 de pași oferă cele mai multe beneficii. Cu toate acestea, chiar și mersul a mai mult de 2.200 de pași pe zi vă poate ajuta să trăiți mai mult, precum și să vă reduceți riscul de boli de inimă și accident cerebral.
După cum se dovedește, nu este vorba doar de cantitatea de pași finalizați, ci de modul în care sunt parcurși. Cu plimbările prelungite, există avantaje unice, fie că este vorba de a face față provocării de a face cel puțin o plimbare de 60 de minute pe zi, de a traversa orașul pe jos sau de a merge pe un traseu pitoresc, așa cum fac tot mai mulți americani în aceste zile.
Unde câștigă plimbările lungi? Chris Mohr, consilier de fitness și nutriție la BarBend, spune că plimbările mai lungi (să zicem, mai mult de 30 de minute) oferă beneficii distincte. „Plimbările lungi îmbunătățesc circulația, întăresc inima și îmbunătățesc capacitatea pulmonară prin susținerea activității aerobe pentru o perioadă lungă de timp”, spune el. Asta înseamnă că, cu cât mergi mai mult timp, cu atât vei construi mai multă rezistență pentru inima și plămânii tăi, făcându-le mai puternice și mai eficiente.
Plimbările mai lungi întăresc organismul
Același principiu se aplică mușchilor tăi. Plimbările prelungite vă ajută să vă întăriți gambele, fesierii și mușchii. Există beneficii și mai mari atunci când abordați pante înclinate, cum ar fi în timpul unei drumeții lungi: mersul pe deal angajează mai multe fibre musculare, sporind rezistența, stabilitatea și forța generală a părții inferioare a corpului.
O plimbare lungă crește și fluxul de sânge către creier – plimbările mai scurte nu pot face la fel de eficient, deoarece nu mențin ritmul cardiac ridicat pentru o perioadă lungă de timp. Acest efect duce la îmbunătățirea funcției cognitive, la reducerea stresului și la o stare de spirit mai bună, notează Mohr.
În plus, este mai probabil să intrați într-o stare de meditație pe o plimbare mai lungă decât una mai scurtă, spune Michelle English, asistent social clinic autorizat la Healthy Life Recovery. „Plimbările lungi, spre deosebire de exploziile scurte, vă permit să intrați într-o stare meditativă în care mișcarea și ritmul repetitiv pot ajuta la liniștea minții”, explică ea.
Dacă mergi afară, aceste plimbări „oferă, de asemenea, mai mult timp în natură sau aer curat, ceea ce adaugă elemente de restabilire a bunăstării mentale”, spune English. Cercetările au arătat că petrecerea timpului în natură ne poate reduce nivelul de anxietate și stres.
Și în timp ce mișcarea mai multă te poate ajuta să slăbești, Ronny Garcia, antrenor personal la Blink Fitness, spune că ar trebui să iei în considerare plimbările mai lungi dacă scopul tău este să slăbești. „După 30 de minute de mers pe jos, organismul începe să utilizeze grăsimea stocată ca sursă de energie”, explică el.
Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor spun că mersul pe jos este o activitate de intensitate moderată și recomandă persoanelor să facă 150 de minute de acest tip de exerciții pe săptămână. Deși puteți întrerupe acele 150 de minute așa cum doriți, există beneficii de a vă prelungi plimbările după o scurtă ieșire: cele lungi sunt o activitate cardiovasculară susținută care nu va duce la riscul de rănire și sunt simple și libere de început. (sursa)