Campania electorală pentru turul al doilea al alegerilor prezidenţiale a început vineri, 9 mai şi se încheie în 17 mai, la ora 7.00, a anunţat Autoritatea Electorală Permanentă (AEP). Anunțul oficial AEP a venit după după ce Curtea Constituţională a validat rezultatele primului tur de scrutin.

AEP a publicat din nou regulile pentru materialele electorale și a amintit competitorilor electorali că, în campania electorală, este interzisă folosirea mesajelor sau a sloganurilor discriminatorii, a mesajelor de incitare la ură şi intoleranţă şi a oricăror forme, mijloace, acte şi acţiuni de defăimare şi învrăjbire religioasă sau etnică.

”Având în vedere că vineri, 9 mai a.c., începe campania electorală pentru turul al doilea al alegerilor pentru Preşedintele României din anul 2025, Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) îi îndeamnă pe competitorii electorali să contribuie la desfăşurarea unei campanii corecte, integre şi transparente, care să răspundă aşteptărilor democratice ale cetăţenilor. De la începerea campaniei electorale pentru turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, respectiv 9 mai a.c. (data validării şi aducerii la cunoştinţă publică a rezultatului primului tur de scrutin de către Curtea Constituţională a României), şi până la încheierea acesteia, în data de 17 mai a.c., ora 07:00, trebuie respectate toate prevederile legale în vigoare, fiind permise doar anumite tipuri de activităţi şi materiale de publicitate politică (materiale de propagandă electorală), precum afişele electorale, materialele de propagandă electorală audio sau video difuzate de mass-media audiovizuală în condiţiile legii, publicitatea în presa scrisă, materialele de propagandă electorală online, broşurile, pliantele şi alte materiale tipărite din aceeaşi categorie. Competitorii politici au obligaţia înlăturării, până la data începerii campaniei electorale, a tuturor materialelor de propagandă utilizate până la acel moment şi care nu respectă regulile premise de legislaţia în vigoare”, este mesajul AEP.

Autoritatea Electorală Permanentă reaminteşte competitorilor electorali că, în campania electorală, este interzisă folosirea mesajelor sau a sloganurilor discriminatorii, a mesajelor de incitare la ură şi intoleranţă şi a oricăror forme, mijloace, acte şi acţiuni de defăimare şi învrăjbire religioasă sau etnică.

În acelaşi timp, potrivit legii, este interzisă utilizarea vehiculelor inscripţionate sau colantate cu sloganuri de campanie sau cu imagini ale candidaţilor, precum şi cu alte referiri la competitorii electorali, utilizarea vehiculelor care difuzează materiale audio, în mers sau staţionar, organizarea de spectacole, serbări, focuri de artificii, utilizarea de bannere, mesh-uri, corturi publicitare, pavilioane publicitare, panouri publicitare mobile, steaguri publicitare, calcane, ecrane publicitare, indicatoare publicitare direcţionale, structuri de publicitate autoportante, mijloace de publicitate, panouri publicitare, proiecte publicitare speciale, publicitate luminoasă.

Ca element de noutate în campania electorală pentru alegerile prezidenţiale din anul 2025, indiferent de mijlocul de distribuire, inclusiv prin intermediul programelor de radio şi de televiziune, precum şi al serviciilor media audiovizuale la cerere, pe durata campaniei electorale a alegerilor pentru Preşedintele României din anul 2025, materialele publicitare politice distribuite de actorii politici trebuie să conţină următoarele informaţii (eticheta):

  • a) o indicaţie privind faptul că reprezintă un material publicitar politic;
  • b) candidatul sau formaţiunea politică la cererea căreia sau în numele căreia este pregătit, plasat, promovat, publicat, distribuit sau difuzat materialul publicitar politic, respectiv numele şi adresa de e-mail, precum şi adresa poştală a candidatului, atunci când aceasta este dezvăluită public de către acesta, sau adresa sediului, în cazul formaţiunilor politice;
  • c) o menţiune că materialul publicitar politic a făcut obiectul unor tehnici de vizare a unui public-ţintă sau de distribuire a materialelor publicitare, în sensul art.3 pct.11 şi 12 din Regulamentul (UE) 2024/900 al Parlamentului European şi al Consiliului din 13 martie 2024 privind transparenţa şi vizarea unui public-ţintă în publicitatea politică, atunci când este cazul;
  • d) o menţiune că sumele cheltuite pentru pregătirea, plasarea, promovarea, publicarea, distribuirea sau difuzarea materialului publicitar politic provin exclusiv din sursele permise de Legea nr. 334/2006, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
  • e) după caz, o menţiune că materialul publicitar politic a făcut obiectul unei promovări electorale sau al unei promovări electorale plătite;
  • f) codul unic de identificare a mandatarului financiar înregistrat la Autoritatea Electorală Permanentă.

Regulile de etichetare a materialelor publicitare politice (materialelor de propagandă electorală) au fost stabilite prin Hotărârea AEP nr. 9/2025, care clarifică modul de promovare, distribuire, publicare sau editare a materialelor publicitare politice utilizate în campania electorală la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2025. Actul normativ poate fi consultat la următorul link: https://www.roaep.ro/legislatie/wp-content/uploads/2025/03/HAEP-nr.-9-2025.pdf.

Mai multe reguli cu privire la desfăşurarea campaniei electorale au fost stabilite prin Decizia nr. 54D/26.03.2025 privind unele măsuri pentru buna desfăşurare a campaniei electorale la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2025, adoptată de Biroul Electoral Central pentru alegerea Preşedintelui României din anul 2025, ce poate fi consultată pe pagina de internet a Biroului Electoral Central, la următorul link: https://prezidentiale2025.bec.ro/wp-content/uploads/2025/03/decizie_54D.pdf.

Plângerile cu privire la campania electorală prin intermediul platformelor online foarte mari se adresează Biroului Electoral Central pentru alegerea Preşedintelui României din anul 2025 (BEC). Modelul orientativ al plângerii, lista platformelor online foarte mari conform prevederilor Regulamentului (UE) 2024/900, precum şi lista birourilor electorale competente să soluţioneze plângerile cu privire la campania electorală, altele decât cele care vizează platformele online foarte mari, pot fi regăsite în Anexele Deciziei BEC nr. 54D/26.03.2025, disponibile la următorul link: https://prezidentiale2025.bec.ro/decizii-in-aplicarea-unitara-a-prevederilor-legii/.

Mai multe informaţii despre procesul electoral şi regulile de desfăşurare a campaniei electorale pot fi consultate pe paginile web ale Autorităţii Electorale Permanente, www.roaep.ro şi www.finantarepartide.ro, dar şi pe paginile de social media ale instituţiei. (sursa)

Articolul precedentPreședintele PSD, Marcel Ciolacu, de Ziua Europei: Pentru România, drumul este clar: doar alături de UE și partenerii săi / Nu trebuie să confundăm demnitatea națională cu izolarea. A ieși de pe drumul european înseamnă să abandonăm tot ceea ce am construit în ultimii 18 ani. Am anula inclusiv aderarea la Schengen